Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на атентата в метрото на Санкт Петербург нараснаха на 14

Броят на загиналите при взрива във вагон на метрото в руския град Санкт Петербург достигна 14 души, съобщи руското министерство на здравеопазването. 11 души са загинали на място, един на път за болницата, а двама са издъхнали в приемното отделение на Мариинската болница. В момента 49 души остават на лечение. 13 са освободени за домашно лечение.

Взривът с неустановен произход избухна вчера около 14.40 часа. Разследващите квалифицираха произшествието като терористичен акт, макар да се проверяват и други възможни версии. „Атентаторът самоубиец в петербургското метро е киргизстанецът Акбарджон Джалилов…роден през 1995”, съобщи тази сутрин говорител на силите за сигурност на Киргизстан. Взривното устройство, което бе активирано в метрото в Санкт Петербург, е било аналогично на това, което бе обезвредено на станция „"Плошчад востания"“, съобщи източник от правоохранителните органи. Бомбата е била пълна с гайки и пирони. Не е ясно дали е била скрита в пожарогасител, както обезвредената на "Плошчад востания". Взривното устройство е било прикрепено към тялото на атентатора или го е държал пред себе си, затова нараняванията на всички пострадали са на нивото на корема.

„Въпреки че е образувано наказателно дело по член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация (за терористичен акт), следствието ще провери и всички други възможни версии за този инцидент“, заяви Петренко.

Като се има предвид събраната до този момент информация машинистът на влака е действал професионално и в съответствие с тежката ситуация, каза Петренко. „Взривът е станал в участъка между спирките, но машинистът е взел правилното решение да не спира влака, а да го докара до спирката, което е позволило незабавно да се пристъпи към евакуация и оказване на помощ на пострадалите. Не е изключено това да е помогнало за предотвратяването на още повече жертви“, посочи Петренко.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна