Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Миронов за атентата в Санкт Петербург: Целта е никой да не се чувства в безопасност

Нужни са дългосрочни мерки за интеграция, смята политологът

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Атентатът в Санкт Петербург е провокиран от ролята на Русия в борбата с тероризма, а не от вътрешнополитически процеси. Това заяви в интервю за "Хоризонт" и "12+3" руският политолог Николай Миронов, който ръководи Центъра за икономически и политически реформи в Москва. Той потвърждава основната версия, че зад взрива в метрото стои международна терористична организация и извършителят е руски гражданин, роден в Киргизстан, последовател на ислямския радикализъм.

Според Миронов е необходим по-строг контрол на миграцията, както и дългосрочни мерки за интеграция, каквито не се предприемат достатъчно от руските власти.
 
Последната версия от тази сутрин сочи, че  става дума за атентатор-самоубиец. Възможно е да е имал съучастници, но са намерени останките само на един човек. В операцията се включиха и спецчастите на Киргизия, тъй като вероятно става дума за боец от Киргизия. При това той не е бил мигрант, а е имал руско гражданство, живял е в страната ни  и въпреки това е извършил този терористичен акт. В момента се води следствие и това ще бъде изяснено. Ще бъде направена ДНК експертиза и ще бъдат търсени поръчителите и накъде водят следите в Киргизия. Все още не са известни мотивите, може да се предположи, че най-вероятно става дума за ислямски радикализъм, но нито една терористична организация досега не е поела отговорност, организаторите и мотивите остават неизвестни.

Запитан дали терористичният акт е продиктуван от вътрешнополитическите процеси в страната, или е заради ролята на Русия на международната сцена, Миронов отговори:

За мен водеща е международната версия. Не е оправдано да мислим за вътрешнополитически причини, особено като се отчита фактът, че смятаният за извършител е боец от Киргизия. Нашите вътрешнополитически терористични атаки от края 90-те и началото на 2000 година имаха корени от Кавказките републики, а в този случай става дума за Средна Азия. Трябва да се обърне внимание на факта, че мъжът от дълго време е живеел в Русия и има руско гражданство. Най-вероятно с него са работили международни групировки, може да е бил част от съществуваща тук мрежа, а за поддържането на такива мрежи, отдалечени от Средноазиатските републики и от Близкия изток, са необходими много средства, инфраструктура и връзки, сериозно финансиране.

Изборът на терористите да ударят Санкт Петербург, сърцето на Русия, е, че точно в този момент руският президент Путин е бил в града, смята Миронов.

Непосредствена причина бе, че там в този момент се намираше президентът Владимир Путин, който участваше във форум на Общоруския народен фронт, организация, която Путин активизира, когато наближат предизборни кампании. През 2018 година предстоят президентски избори и затова вече се задействат механизмите на Народния фронт като структура, която осъществява връзката на населението с президента. Това е организация, която има популистки характер, и събитието трябваше да даде мек старт на предизборната кампания със силно медийно покритие. Всички погледи на цяла Русия бяха приковани към телевизорите, и докато вървеше изказването на Путин, тръгна извънредната лента с информацията за атентата. Това осигури огромна аудитория на терористичния акт, моментално разпространение на информацията. При това взривът се случи в близост до форума, на който е президентът, това означава, че има проблем със сигурността – както за властта, така и за населението. Още един момент за всяване на страх. Досега от атентати се страхуваха само в Москва, сега вече и в Санкт Петербург, а целта е никой да не се чувства в безопасност.


Какъв ще бъде ефектът от терористичния акт върху обществения живот и водената от Русия политика, Миронов направи следните прогнози:

Ще се стигне до засилване на мерките за сигурност, но не вярвам, че това ще провокира сериозни последствия за ограничаване на свободата. Всички мерки, продиктувани от борбата с тероризма, включително и законодателни промени, вече са предприети. Допускам, че може да се стигне до ограничения на някои свободи  в интернет, тъй като много от протестните дейности в Русия съществуват и се координират в интернет, една среда, в която се подхранват протестните движения. Терористичният акт може да провокира такива мерки, макар че за това се говори отдавна. Би било жалко. Службите за сигурност и без това имат много правомощия, но както стана ясно, и това не помага за предотвратяването на тероризма, атаки се случват в цяла Европа. Това е зло, което не може да бъде напълно предотвратено, според мен би било грешно това да бъде използвано за повод за ограничаване на свободата.

 
Цялото интервю на Валерия Николова с Николай Миронов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!