Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикантите и балетистите от Русенската опера без хонорари след предколедно турне

Снимка: Радио Шумен

Съставът на Държавна опера Русе е един от водещите в страната, но се оказва, че и там артистите имат проблеми – неизплатени командировъчни, които те чакат вече четвърти месец и не усещат подкрепа от ръководството на операта. Какво се случва зад кулисите и извън оркестрината?

Музикантите от Държавна опера Русе и балетът на състава са представили приказната история за лешникотрошачката пред публиката на Франция и Белгия през декември месец. Четири месеца по-късно разговорът не е за изкуство, а за пари, защото нито хората от оркестъра, нито колегите им от балета са получили стотинка за представленията от турнето. Организатор на пътуването е фирма на българина Иван Нешев. От 9 до 22 декември съставът на Държавна опера Русе е трябвало да изнесе 6 спектакъла в различни градове на Белгия и Франция. За труда си всички очакват възнаграждение, ако не повече, то определените от държавата 35 евро дневно командировъчни.

Все пак в устна уговорка на всички са обещани хонорари, а на концерт-майстора, водачите на групи и солистите – повече:

След като зададох доста въпроси, в един момент се оказа, че тази командировка като солист ще бъде само 5 евро, но хората още си чакат парите - споделя член на състава на операта.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ася Пенчева.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени