Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер в Сатиричния театър е премиерата на спектакъла "Щастливецът"

Тази вечер в Сатиричния театър е премиерата на спектакъла "Щастливецът". Пиесата е на Руси Божанов, а режисьор на спектакъла е директорът на театъра проф. Здравко Митков. С нея се отбелязва и 60-годишнината на театъра. В предаването "12+3" Митков обясни как е била избрана пиесата:

Когато се готвехме да отпразнуваме 60-годишния юбилей на Сатирата, открих едно съвпадение - че не 11 май се навършват 120 години от убийството на Алеко Константинов. И реших, че тази връзка между двете кръгли годишнини е съдбовна, не само защото театъра се казва "Алеко Константинов", а и защото в българската традиция да унищожаваме интелекта и талантите си е често срещано явление и поради тази причина аз бях сигурен, че трябва да направим точно тази пиеса на Руси Божанов, която  освен, че една мечта за един по-добър свят, всъщност прави един дълбок разрез, един народопсихологически смел поглед върху това какво сме ние българите.

Това, което сме се постарали да направим в нашия спектакъл, е да не се занимаваме с историзма вътре, да не се отдалечаваме на 120 години назад, а да останем в максимална степен днес и с ужас и тъга и разбира се, една тъжна усмивка да открием, че нещата не са кой знае колко променени.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени