Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представиха Индустриална карта на България

Снимка: архив

Работодатели и кариерни консултанти представиха Индустриална карта на България. Проектът цели да отговори на нарастващите потребности от специалисти в индустрията. Той е продължение на инициатива, която стартира преди месеци в икономическа зона "Тракия" край Пловдив.

Индустриалната карта обозначава териториалното разпределение на различните производства в страната, за да може информацията да бъде от полза не само на компаниите, но и на търсещите работа, а също така на професионалните гиназии и на висшите училища.

Проектът се опитва да възроди интереса към индустриалната кариера и да осигури работа на българските специалисти у нас, а не зад граница, обяснява идеята авторът на инициативата Светлозар Петров, управител на една от големите компании за кариерно консултиране:

Индустриалната кариера е нещо хубаво. Начин да правиш неща с ръцете си, да си изкарваш хляба по един достоен начин. Искаме да говорим за това и хората да се върнат към гордостта, че правиш нещо с ръцете си.

За целта няма как проектът да прескочи професионалното образование - средно или висше, но с активната подкрепа и на предприятията, отбелязва заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов:

Програмата за дуално обучение, която стана толкова популярна през последните години и в която държавата инвестира сериозни средства и внимание, в Пловдив и региона вече набира сериозна скорост. В Пловдив миналата година имаше една дуална паралелка, тази година ще бъдат обявени седем. Зад всяка паралелка стоят по няколко компании, готови да инвестират време и средства. половината от БВП на областта е от производство, което говори за много висока степен на индустриализация. Всичко това доведе до изключително ниски нива на безработица.

Още детайли по темата - в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени