Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Роман за краха на либерализма

Дежьо Костолани

Романът за отминала епоха, „Златното хвърчило“ се оказва особено актуален днес. Големият унгарски писател, класик на унгарската литература и автор от световна величина Дежьо Костолани (1885, Суботица - 1936, Будапеща) разказва за трагедията на един учител в малък град, какъвто е Суботица. Книгата представя реминисценции от детството на самия Костолани, без да бъде точно автобиографична. „Златното хвърчило“ поставя въпроса за човешките ценности през призмата на отношенията на учителя с учениците му. Той е човек с либерални идеи, които претърпяват крах и не среща разбиране от страна на младите хора.
Самият Костолани е роден в учителско семейство с аристократично потекло и либерални възгледи. Учи унгарска и немска филология в Будапеща и във Виена. Стихосбирката му „Плачът на бедното дете“, излязла през 1910 г., е приета като сензация, като дотогава той вече има издадени две книги: една стихосбирка и сборник с разкази. Първият му роман с предговор от Томас Ман „Нерон, кървавият поет“ (1921) получава световно признание. Костолани е активен участник в движението „Нюгат“ („Запад“) и сътрудник на едноименното списание. От 1930 е председател на унгарския ПЕН клуб. Преводач на Шекспир, Оскар Уайлд, Киплинг, Рилке, Верлен, Бодлер... 
Преводачката на романа му „Златното хвърчило“ Стефка Хрусанова е превела много унгарски автори на български език и е получила достойно признание за своя труд през 2011 година – Орден за заслуги на Президента на Унгария.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна