Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия прекратява споразумението със САЩ за избягване на сблъсъци между техните сили в небето над Сирия

Песков: Путин смята американските удари срещу Сирия за агресия срещу суверенна държава

| обновено на 07.04.17 в 15:05
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин смята американския удар срещу сирийска авиобаза за агресия срещу суверенна държава, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руските информационни агенции.

Президентът Путин смята американските удари срещу Сирия за агресия срещу суверенна държава, в нарушение на международните норми и под измислен претекст, се казва в изявлението на Песков.

Американската атака е агресия и е в ущърб както на руско-американските отношения, така и на общата борба срещу тероризма.

Песков е отбелязал, че сирийската армия не разполага със запаси от химическо оръжие и е припомнил, че унищожаването на запасите от химическо оръжие беше потвърдено и от специализираната агенция на ООН.

Според руския президент въздушната атака на Съединените щати нанася съществен удар на двустранните отношения, които и без това са в плачевно състояние.

Главното е, че това не ни приближава към крайната цел в борбата с международния тероризъм, а напротив, създава сериозно препятствие за сформиране на международна коалиция и ефективно противодействие на това всемирно зло, както беше определен тероризмът от Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания

Русия обяви, че прекратява споразумението със Съединените щати за избягване на сблъсъци между техните сили в небето над Сирия, в отговор на ударите на Вашингтон срещу сирийска авиобаза.

Руската страна прекратява действието на меморандум за предотвратяване на инциденти и гарантиране на безопасността на въздушните полети по време на операции в Сирия, който бе договорен със Съединените щати, се казва в изявлението на руското външно министерство

Русия поиска да бъде свикана спешна среща на Съвета за сигурност на ООН, на която да бъде обсъден американският въздушен удар срещу силите на Башар Асад в Сирия, предаде АФП. В изявлението на външното министерство се казва още, че ударите са грубо нарушение на международните закони.

Руският заместник-посланик в ООН Владимир Сафронков предупреди по-рано, че ще има негативни последици, ако САЩ решат да нанесат въздушни удари в Сирия заради смъртоносната химическа атака, предаде Ройтерс.

Цялата отговорност, ако има военна акция, ще падне на раменете на тези, които инициират такова съмнително и трагично начинание, каза Сафронков. На въпрос какви биха били тези негативни последици руският дипломат отговори: Вижте Ирак, вижте Либия.

Вчера Съветът за сигурност на ООН реши да отложи дискусията по проекторезолюциите във връзка с предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия.

Руският президент Владимир Путин е обсъдил с членовете на Съвета по сигурността на Руската федерация ситуацията в Сирия след американските удари там, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Действията на Вашингтон са били определени като акт на агресия, който противоречи на международното право, подчерта Песков. На съвещанието е било изразена дълбоката загриженост във връзка с неизбежните негативни последствия, които подобни агресивни действия нанасят на общите усилия в борбата с тероризма. На Съвета е било изразено съжаление заради вредата, която е била нанесена от ударите в Сирия върху отношенията между Русия и Съединените щати, съобщи още Песков.

Прессекретарят на Кремъл допълни, че са били обсъдени и въпроси за продължаващата подкрепа на руските въоръжени сили за антитерористичната операция на сирийската армия.

Междувременно руското министерство на отбраната обяви, че само 23 от общо 59 американски ракети са поразили сирийската авиобаза "Шейрат". Не е известно къде са паднали останалите 36 крилати ракети, заяви на пресбрифинг генерал-майор Игор Конашенков от министерството.

Руската военноморска база в сирийския град Тартус и въздушната база "Хмеймим", използвана от руските военни в провинция Латакия, са защитени от системи за противовъздушна отбрана С-300 и С-400. Това обяви генерал-майор Игор Конашенков от руското министерство на отбраната, цитиран от РИА Новости. Виктор Озеров, който оглавява комисията по отбрана и сигурност в Съвета на Федерацията, обясни, че тези комплекси "адекватно гарантират сигурността на нашите въоръжени сили както по суша, така и по море и във въздуха".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна