Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В. Чуков: Няма да има по-сериозни действия в Сирия от страна на САЩ

Руслан Трад: Може да има още удари от страна на американците; нашите институции не са подготвени за мигрантска вълна

| обновено на 07.04.17 в 09:41
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо 60 ракети са изстреляни от американски кораби в Средиземно море по позиции на сирийската армия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поясни, че нападението е в отговор на атаката с химическо оръжие от режима на Башар Асад срещу цивилни. Поразена е базата, откъдето са излетели сирийските самолети, които във вторник атакуваха контролиран от бунтовниците район, при което загинаха най-малко 70 души. Доналд Тръмп призова "всички цивилизовани страни" да се присъединят към САЩ, за да се сложи край на кръвопролитията в Сирия. По думите на Тръмп атаката е била "жизнено важна за националните интереси" на САЩ. Той заяви, че сирийският режим несъмнено притежава забранените химически оръжия и че САЩ трябва да предотвратят и спрат разпространяването и използването им. Пентагонът обяви, че Русия е била уведомена предварително за предстоящите въздушни удари по база на сирийските ВВС край Хомс, предаде Ройтерс. От думите на източник от Пентагона стана ясно, че на летището е имало руски самолети, но те не са били поразени. Сирийската държавна телевизия съобщи за поражения и човешки жертви в района.

Няма как САЩ да нанесат такива удари без предварително съгласуване с руската страна. Това коментира в предаването "Преди всички" арабистът проф. Владимир Чуков. Той предположи, че няма да има по-сериозни действия от страна на американците:

Това, което се случи снощи, е част от отговора или по-скоро изпълнение на концепцията за национална сигурност на САЩ, в която е писано много ясно, при субект, който използва средства за масово поражение, трябва да има съответна намеса на американската страна – нещо, което не направи Барак Обама.

Журналистът и анализатор Руслан Трад изрази опасения, че ситуацията може да е по-сериозна, отколкото я представят политическите съветници:

През нощта започна евакуацията на сирийски семейства, на генерали, които заминаха към Ливан. Иранците също изтеглиха свои дипломати, включително и техните семейства, в посока Южен Ливан. През нощта започна и преместването на военна техника от военни бази, не само в Хомс, но и в Дамаск. Така че може да очакваме още удари от страна на САЩ. Разбира се, ако не беше химическата атака, която е категорично ясно вече, че е извършена от правителствените сили на Сирия, нямаше да видим и този епизод тази нощ.

Трад коментира и приближаващата нова мигрантска вълна и справянето на страната с тази криза:

Съвсем скоро пак ще започне истерията с бежанските вълни, защото идва лятото, военните конфликти не са спрели и нашата граница е една от първите след Турция, които ще бъдат засегнати. Ние обаче продължаваме да нямаме никакъв план. Това, което е най-притеснително, е, че какъвто и план да се приема, той просто бива премахван от друга политическа формация, само за да направи напук на своите политически опоненти. Ние нямаме единство в съставяне на рамката за интеграция, нямаме никаква идея как да я приложим, защото ние на хартия имаме подобен план, като държава, но нашите институции в момента са, меко казано, неподготвени да прилагат тази рамка и виждаме резултатите. Губим време и това тепърва ще се отрази.

В звуковия файл можете да чуете интервютата на Лора Търколева с проф. Владимир Чуков и с Руслан Трад по темата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени