Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много държави изразиха подкрепата си за въздушните удари на САЩ срещу сирийски военни позиции

Иран критикува операцията

| обновено на 07.04.17 в 12:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел, Саудитска Арабия, Великобритания, Австралия, както и сирийската опозиция бяха първите, които изразиха пълната си подкрепа за американските въздушни удари срещу сирийската армия.

Съединените щати информираха Франция преди ракетните удари срещу сирийски военни позиции, заяви френският външен министър Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс. Съобщено ми бе тази нощ от държавния секретар Рекс Тилърсън. Използването на химически оръжия е ужасно и трябва да бъде наказано, защото това е военно престъпление, каза Еро за радио France Info и Ройтерс от мавританската столица Нуакшот. Френският външен министър добави още, че Русия и Иран трябва да разберат, че подкрепата за Асад няма смисъл и че Франция не търси конфронтация с тези две страни.

Британското правителство напълно подкрепя американските удари срещу сирийска база, които смятаме за подходящ отговор на варварската атака с химически оръжия, извършена от сирийския режим, и имат за цел да възпрат по-нататъшни атаки, заяви правителствен говорител, цитиран от АФП.

Германският външен министър Зигмар Габриел заяви, че американските въздушни удари тази нощ срещу сирийска авиобаза са "разбираеми", след предполагаемата химическа атака срещу сирийски цивилни граждани. Фактът, че Съединените щати реагираха с удар срещу военни обекти на режима на Асад, от които бе извършено това жестоко военно престъпление, е разбираем, се казва в изявлението.

Италия даде своята подкрепа за американските въздушни удари срещу сирийска авиобаза, като заяви, че това е подходящ отговор на сирийската агресия и има възпиращ ефект срещу използването на химически оръжия от страна на президента Башар Асад. Италия разбира причините за американските военни действия, се казва още в изявлението на външния министър Анджелино Алфано.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подкрепя "силното и ясно послание", изпратено от американския удар в съседна Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака, се казва в изявление на офиса на Нетаняху. Израелските военни съобщиха, че са били предупредени предварително за ракетната атака срещу сирийска авиобаза – първата американска операция срещу режима в Дамаск от началото на гражданската война преди шест години.

Турция гледа позитивно на американските ракетни удари срещу сирийска база и международната общност трябва да поддържа позицията си срещу "варварството" на сирийското правителство, заяви заместник-премиерът Нуман Куртулмуш. В интервю за турска телевизия Куртулмуш каза, че правителството на сирийския президент Башар Асад трябва да бъде напълно наказано на международната сцена и че мирният процес в Сирия трябва да бъде ускорен.

Саудитска Арабия заяви, че напълно подкрепя американските удари срещу военни цели в Сирия, като ги нарече "смело решение" от страна на президента Доналд Тръмп в отговор на използването на химически оръжия срещу цивилни граждани. Държавната информационна агенция SPA съобщи, че изявлението е било направено от отговорен източник от външното министерство.

Японският премиер Шиндзо Абе изрази подкрепата си за американските въздушни удари срещу Сирия, която извърши смъртоносна атака с химически оръжия срещу цивилни граждани по-рано тази седмица. Много невинни хора станаха жертва на химическите атаки. Международната общност беше шокирана от трагедията, отнела живота на много деца, каза Абе и добави: Япония подкрепя решимостта на американското правителство да предотврати разпространението и използването на химически оръжия.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви, че подкрепя американския въздушен удар срещу сирийска авиобаза и го нарече "пропорционален и калибриран". В телевизионно изявление той също така призова Русия да изиграе своята роля за постигането на мир в Сирия.

Полското правителство изрази подкрепата си за американските въздушни удари срещу сирийска авиобаза, предаде Ройтерс. Съединените щати със сигурност са гарант за световния мир и ред. Има ситуации, в които се налага да се предприемат действия. Виждали сме злоупотребите на сирийския режим през последните години – никой не реагира на това, заяви говорителят на полския кабинет.

Китай заяви, че спешно трябва да се предотврати по-нататъшно влошаване на ситуацията в Сирия след американския военен удар срещу авиобаза на сирийското правителство, предаде Ройтерс. Говорителка на външното министерство каза, че Китай призовава всички страни да се придържат към политическото решение.

Американската операция обаче среща и съпротива. Иран заяви, че строго осъжда американските въздушни удари срещу сирийска авиобаза, предаде Ройтерс. Иран категорично осъжда подобни едностранни удари. Подобни мерки ще укрепят терористите в Сирия и ще усложнят ситуацията в страната и региона, заяви още говорителят на външното министерство Бахрам Касеми.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна