Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равносметката до момента:

16 хиляди бедни пенсионери ще получат ваучери, благодарение на кампанията "Великден за всеки"

Мая Манолова
Снимка: БГНЕС

Близо 320 хиляди лева са събрани до момента в кампанията "Великден за всеки - Дари празник за баба и дядо", обяви пред Радио София омбудсманът на България Мая Манолова, веднага след заседанието на Обществения съвет към кампанията, което се проведе в сградата на БЧК. Ваучери ще получат 16 хиляди пенсионери. Кампанията, която се провежда под патронажа на омбудсмана, продължава до края на април. Един от основните партньори е Българският червен кръст.

Манолова предположи, че сумата може да се удвои в следващите седмици. Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери. Техните притежатели ще могат да пазаруват в 5 000 магазина в цялата страна. От следващата седмица започва раздаването на ваучерите на нуждаещите се пенсионери.

Бедността в България е чудовищна. Хората наистина изнемогват, гладните хора не намаляват. Хранителните пакети, които раздаваме благодарение на българските производители и търговци на храни в цялата страна, са важна помощ за най-бедните домакинства в навечерието на празника. Хората с благодарност приемат подкрепата. Истинското решение на този въпрос е повишаването на доходите, така че да няма гладни хора в България, както и сериозна работа срещу пилеенето на храни - не едни да изхвърлят, а други да гладуват. И по двете каузи имам ангажименти като омбудсман, които развивам, коментира Манолова. Тя съобщи, че следващата седмица, в сряда, ще бъде организирано първото дарение на храни при условията на освободена доставка от ДДС.

Председателят на БЧК Христо Григоров добави, че сега се прави първо разпределение на средствата, събрани до момента в кампанията "Великден за всеки - Дари празник за баба и дядо":

Очакваме да постъпват още средства, така че за Гергьовден, хората, които не са получили пари, също да получат. Това е една глътка въздух, една надежда, че има някой, които да мисли за тях, каза Григоров.  

Преди празника отново ще има заседание на Обществения съвет, на което да бъдат разпределени парите, събрани до края на кампанията.

Още подробности чуйте в разговора с Мая Манолова и Христо Григоров!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна