Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публикуваха нов проект на наредба за интеграция на бежанците

| обновено на 07.04.17 в 21:11
Снимка: БГНЕС

Министерският съвет публикува за обществено обсъждане проекта на Наредбата за интерграцията на чужденците с хуманитарен статут и убежище. В нея се въвеждат индикатори за по-ефективна оценка на процеса на интеграция. Целта е да се прецени до каква степен на чужденеца с предоставено убежище или международна закрила е осигурен достъп до образование, обучение, заетост, жилищно настаняване, здравеопазване и и социални услуги. 

В проекта на новата, к
акто и в отменената наредба, се запазва доброволният принцип за интеграция както от чужденците, така и от общините. Процесът ще се контролират от междуведомствен орган, подчинен на вицепремиер.

На всеки етап от интеграцията ще се отчитат конкретни показатели - дали чужденецът знае български език, дали работи, дали децата му посещават училище или детска градина. Всички ангажирани институции ще вписват периодично оценки в интеграционна книжка, обясни пред "Хоризонт" социалният министър Гълъб Донев:
До колко чужденецът се е интегрирал в българското общество, така че да предотвратим онези пропуски, слабости и грешки, които наблюдаваме в други държави от Европа. 

ДАНС също ще има отговорности в процеса, поясни министърът - по контрола колко от тези чужденци се вписват в нашето общество, колко от тях извършват противообществени прояви или такива, които да застрашават или накърняват по някакъв начин българските традиции, обичаи и нрави

Стимулите за включване в интеграцията и санкциите при отказ е необходимо да бъдат записани в отделен закон, допълни министър Донев:
Този задължителен характер на интеграцията, за да може да има съответните стимули за общините, за да желаят да интегрират бежанци на своя територия и затова трябва да стане с отделен закон. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна