Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадваща оставка на управителя на Централната банка на Украйна

Управителят на Украинската централна банка - Валерия Гонтарева подаде в понеделник изненадващо своята оставка без да представи подробности за това свое решение.

Гонтарева, която беше на този пост от 2014-а година насам и отговаряше за надзора по изпълнението на редица тежки антикризисни мерки от страна на властите в Киев, ще даде пресконференция по-късно днес (към 12:00ч. наше време).

Да, истина е, че тя подаде оставка, съобщи официален украински представител пред Ройтерс, потвърждавайки информация от по-рано днес на агенция "Интерфакс".

Бивш инвестиционен банкер и бизнес партньор на президента Петро Порошенко, Валерия Гонтарева пое управлението на централната банка преди почти три години след анексирането на Крим от Русия и във вихъра на проруските сепаратистки въоръжения действие в Източна Украйна. Тя успя да представи мащабни реформи, включително закриване на половината кредитни институции в страната и преминаването на Украйна към гъвкав обменен курс на местната валута.

Предприетите от нея мерки спечелиха похвали от Международния валутен фонд, който оказва подкрепа на Украйна от 2015-а година насам посредством спасителна финансова програма за 17,5 млрд. долара, но в същото време тези реформи бяха критикувани от протестиращи и от някои украински депутати, напомня агенция Ройтерс.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени