Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докъде стигаше синджирът на тоталитарната власт - вижте във "Фокусите на Радой Ралин"

Снимка: архив

Докъде стигаше синджирът на тоталитарната власт? Към търсенето на отговора на този въпрос ни връщат "Фокусите на Радой Ралин", чиято прожекция предстои тази вечер в Сити център от 19.30 часа. В ефира на "Хоризонт" режисьорът Джеки Стоев разказа повече за лентата с "фокусите", част от които са реставрирани, след като са били силно повредени:

Навремето, преди да съществува телевизията, имаше седмични кинопрегледи, които пускаха официалните новини. Когато излезе телевизията, лека-полека седмичните кинопрегледи отпаднаха. Но преди това си бяха официални новини. 

И тогава - към 1965 година, Радой Ралин успя да издейства към този преглед да се прикача и да се показва една малко сатирична - понякога смешна, понякога не толкова, по-скоро тъжно предаване, което беше в рамките на минута-две- три, което в беше в повечето случаи с отрицателно отношение към "народната власт".  И те разбира се за година- година и нещо го спряха.

Сред зрителите на прожекцията ще има много интересни гости, сред тях ще е и джазменът Милчо Левиев, чиято музика звучи в лентата. Повече по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени