Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 дела са образувани в Административния съд в Смолян срещу кмета на Девин

Изглед от Девин
Снимка: Уикипедия

10 дела са образувани в Административния съд в Смолян срещу кмета на Девин Красимир Даскалов. Жалбите са на Здравко Чепишев, чрез пълномощника му и негов брат – Живко Чепишев. Жалбите са за мълчалив отказ на кмета на община Девин по подадени заявления за достъп до обществена информация.

И десетте жалби касаят подадени заявления с правно основание по член 24 ал.1 от Закона за достъп до обществена информация за получаване на различни сведения от обществения живот на община Девин. Те са свързани предимно с начина на разходване на общинския бюджет, както и други въпроси, информират от Пресцентъра на административния съд в Смолян.

Съдебната сага срещу девинския кмет започна в началото на годината. Братята адвокати подадоха четири заявления за предоставяне на обществена информация чрез инициативния комитет "За Девин". Те спечелиха първото съдебно производство и магистратите върнаха преписката на кмета за произнасяне. Другите три дела загубиха с мотив, че инициативният комитет няма право да оспорва мълчаливите откази. Жалбите бяха отхвърлени като недопустими и подадени в нарушение, тъй като са от неправосубектен жалбоподател. Предстои Върховният административен съд да се произнесе по казуса.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!