Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джанет Йелън от Фед сигнализира за край на ерата на извънредно стимулиращата парична политика

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Федералния резерв Джанет Йелън посочи в понеделник, че ерата на изключително стимулиращата парична политика е към своя край.

В обществена дискусия в Университета на Мичиган Йелън отбеляза, че Фед вече се отказа от усилията си за съживяване на белязаната от рецесия икономика на САЩ и вместо това ще се фокусира върху поддържането на завоеванията в икономическата сфера от последните няколко година, съобщава "Уолстрийт Джърнъл". Това ще доведе до промени в политическата позиция на Централната банка, каза тя, отбелязвайки, че Федералният резерв планира да продължи процеса на постепенно повишаване на лихвените ставки, при положение че икономиката не започне да се влошава.

Преди ние натискахме педала на газта в опит да дадем на икономиката цялата привлекателност, на която сме способни, но сега вече позволяваме на икономиката да се движи по-свободно и без да се клатушка. Ще продължим да подаваме известна газ, но не толкова много и без силно натискане на педала на газта, посочи тя.

По време на последната рецесия Фед използва целия наличен арсенал от парични и лихвени политики, за да върне обратно американската икономика към живот. Лихвените ставки се колебаеха близо до нулата цели седем години, като в същото време Фед осъществи на три пъти програми за покупки на активи, известни като "количествени улеснения", което доведе до повишаване на неговия финансов баланс до рекордните 4,5 трлн. долара. Сега обаче икономиката се възстановява и Фед вече няма да се фокусира върху нейното съживяване, а по скоро върху политика за стабилизацията ѝ.

Това означава, че основният краткосрочен лихвен процент на Фед ще продължава да се повишава обратно към неговото дългосрочно осреднено неутрално ниво, подчерта Джанет Йелън.

През март Фед повиши за трети път лихвените ставки до диапазон между 0,75% и 1,00%. В същото време американските централни банкери залагат на поне още две повишения през настоящата година, последвани от още три вдигания на лихвените проценти през 2018 година, като очакват лихвите да достигнат дългосрочно устойчиво ниво от около 3 на сто, не по-рано от 2019 година. Централните банкети също така обмислят да започната да намаляват финансовото портфолио на Фед в размер на 4,5 трлн. долара, натупано през годините след последната рецесия в САЩ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!