Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев ще бъде призован да даде показания за договора за ремонта на изтребителите МиГ 29

| обновено на 12.04.17 в 15:36
Снимка: БГНЕС

На някое от следващите заседания по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев показания  за договора за ремонта на изтребителите МиГ 29 ще дава президентът Румен Радев, но в качеството му на бивш командващ на Военновъздушните сили. Това съобщи съдията от Софийския градски съд Петър Стоицев, като уточни, че за този разпит ще бъде отделен цял ден. 


Днес делото, в което Ненчев е подсъдим за договора за ремонта на изтребителите, продължи с разпит на хора от екипа му. Делото се гледа в присъствието на медиите, след като съдията прецени, че няма риск от разгласяване на държавна тайна. 

На днешното заседание се обсъждаше основно връзката между политическото послание от срещата на НАТО в Уелс през 2014 година - да се прекрати зависимостта на натовските държави от руските и съветските военни платформи, и решението на Ненчев да започне преговори с Полша за ремонта на  МиГ-овете, при действащ от 2011 година рамков договор с частната руска фирма  "RSK - Миг". Подробно за евроатлантическата ориентация на България говори един от заместниците на Ненчев - Димитър Куюмджиев, който не знаеше нищо конкретно за договора с  "RSK - Миг", но беше категоричен, че този с Полша е по-изгоден - и политически, и икономически, и технически.
Прокурорите по делото Михаела Райковска и Дойчо Тарев коментираха:
Предмет на делото са договорите с "RSK - Миг", подписани и оставени в касата на заместник-министър Йосифова, а не договорите с Полша, но съдът допуска въпросите. Те са подписани и изведени.
Трябвало е, да. Защитата си твърди там, каквото си твърди.       

А адвокатите от своя страна  отбелязаха, че не руската фирма, а българската прокуратура настоява, че  "RSK -Миг", е ощетена от решението на Ненчев, за министерстването на когото адвокатът му Петър Божков каза:

По време на мандата на министър Ненчев се правят първите реални стъпки да засвидетелстваме към партньорите от НАТО, че нещо в България се върши. Защото не може да бъдем приятели на едни силни държави и да не участваме - царевицата има и кочан, и зърна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени