Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българският модернизъм" – нова книга на доц. Цветанка Атанасова

| обновено на 12.04.17 в 14:37

Доц. Цветанка Атанасова представи в "12+3" новата си книга "Българският модернизъм". 

Безспорното начало е консолидирането на кръга "Мисъл". Краят е в началото на 30-те години, когато спира списание "Хиперион". Трудно е да се поставят точни граници, отбеляза доц. Атанасова.

В случая става дума за вписване на българската литература и култура в европейския контекст. Това го е имало и през Възраждането, то не е толкова уникално. 

Сред основоположниците са Пенчо Славейков, Петко Тодоров и Пейо Яворов. Гео е един от своеобразните върхове и етап в развитието на българския модернизъм, но има и други, той не е най-ярката фигура.

При списание "Везни" и при "Хиперион" има синхронизация с европейските образци, а при кръга "Мисъл" имаме догонване и наваксване.

Гео е двигателят със създаването на "Везни". Това е уникално списание – като нещо много единно, много хомогенно, с каквото другите модернистични трибуни не могат да се похвалят в такава степен, подчерта доц. Атанасова.

В културните процеси, които текат в света около нас, винаги внасяме нещо свое. Винаги е имало и ще го има това родно, ако творецът е здраво вкоренен в българското. Има, разбира се, и опити за безплодно и подражателско, но тях културата ги е отхвърляла и ще ги отхвърля, каза още доц. Цветанка Атанасова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!