Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ръководителите на руската и американската дипломация разговарят в Москва

Лавров: За Русия е важно да не се позволи повторение на американските удари в Сирия

| обновено на 12.04.17 в 15:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За Русия е важно да не се позволи повторение на американските удари в Сирия. Това каза външният министър Сергей Лавров в началото на срещата си с американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва. 

Лавров заяви, че ударите, извършени от САЩ срещу сирийска авиобаза преди седмица, са незаконни, но добави, че очаква откровен разговор с Тилърсън за сформирането на широка антитерористична коалиция:

За нас е много е много  важно да разберем позицията на САЩ и реалните намерения на вашата администрация. Надявам се, че днес ще можем да се придвижим напред по този път.

 Американският държавен секретар Рекс Тилърсън изрази надежда да разбере защо Москва и Вашингтон имат остри различия и да намери начин те да бъдат преодолeни:

Това е важен момент в отношенията, за да можем да изясним областите от взаимен интерес, въпреки че тактическият ни подход може да се различава. Също така да изясним областите на остри различия, за да разберем по-добре защо има такива различия и какви са перспективите за тяхното преодоляване.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като "абсурдни" определи исканията на американския държавен секретар Русия да преустанови подкрепата си за сирийския президент Башар Асад. В очакване на евентуална среща между руския президент Владимир Путин и Рекс Тилърсън в Москва Песков заяви:
С този апел все едно ни призовават да спрем да предоставяме помощ на президента Асад и така да развържем ръцете на терористите да продължат настъплението си срещу законната власт в Сирия.

Песков не уточни дали ще има среща между Тилърсън и Путин, но и не изключи възможността разговорът да се състои по-късно днес.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна