Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската комисия ще реши в края на април дали ще налага наказателни процедури на Унгария

ЕК: Към Унгария няма да се предприемат по-специални юридически мерки

Виктор Орбан
Снимка: EPA/BGNES

Европейската комисия ще реши в края на април дали ще налага наказателни процедури на Унгария. Зам.-председателят Франс Тимерманс обяви, че започва политически диалог на високо равнище с правителството на Виктор Орбан, но опроверга очакванията за санкции за системно на нарушаване върховенството на закона от унгарските власти.

Към Унгария няма да се предприемат никакви по-специални юридически мерки, стана ясно след заседанието на еврокомисарите. Юристите на Комисията продължават да анализират приетите закони от управляващата партия на Виктор Орбан и ако се открие проблем ще последват процедури за нарушение на европейските правила, както за всички останали държави:
Всичко е политическо в тази афера, каза първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс. Надявам се в диалог с унгарските власти да намерим решения на евентуалните проблеми. В противен случай с тях ще се заеме съда на ЕС.

До края на месеца ще има правна оценка на приетия в Унгария закон за висшето образование, който според критиците на Орбан, ще предизвика закриването на финансирания от Сорос Централноевропейски университет. Комисията ще проверява дали европейските закони са погазени чрез разпространения от властите въпросник до домакинствата с призив „Да спрем Брюксел“, както и по отношение на интеграцията на унгарските роми. 

Под лупа се гледа и законът, позволяващ задържане на бежанци на границата, но комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос отрече всякакви спекулации за орязване на еврофондове. Будапеща няма да се наказва и заради отказа ѝ да приема квотите си с бежанци:
Ако атакуваме страните, нежелаещи да участват в схемата, това – повярвайте ми, няма да помогне.

Няма основания и за активирането на чл.7 от договора, който би довел до отнемане правото на глас на унгарското правителство при вземането на решения в ЕС, призна Франс Тимерманс, според когото формално няма системно нарушаване върховенството на закона в Унгария.

На 27 април и следващото редовно заседание, на което ЕК приема решенията си за наказателни процедури срещу 28-те страни членки.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени