Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Костадин Грозев: Надделява песимизмът за руско-американските отношения

Костадин Грозев
Снимка: БГНЕС



Посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва дойде на фона на очакванията за нов старт на отношенията Вашингтон - Москва. Но след атаката от миналата седмица срещу Сирия тези очакванията изчезнаха. Сeга има схващане, че се намират даже на по-ниска точка, отколкото при президента Обама, каза в "Нещо повече" доц. Костадин Грозев, специалист по съвременна американска история.

За момента песимизмът надеделява над оптимизма. Това даже не е заради реалностите, които са на терен. По-скоро ставадума за разминаване в очаквания, които не могат да бъдат оправдани, отбеляза доц. Грозев.

Според него атаката срещу Сирия е била добре изчислен ход за промяна на баланасите - отношението към американския президент у дома. Става дума за подозренията за съучастие на Русия в негоивия избор и връзки на негови сътрудници в Москва. Взе връх антируското лоби във Вашингтон и на Тръмп му се наложи да контаатакува психологически, смята Костадин Грозев.

Без даже да се призове за разследване на онова, което става на терен, вината много бързо се хвърли срещу Асад. Имаше ескалация на обвиненията срещу Русия в съучастие в химическата атака. Този въпрос се политизира отвъд доказателствата. САЩ заговориха за смяна на режима в Сирия. Резултатът е такъв, че в руско-американските отношения се заговори за раздалечаване. Знак в тази посока е също липсата на среща на Тилърсън с президента Путин, каза още доц. Грозев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна