Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев: В момента двойното гражданство не дава добра перспектива на българската държава

| обновено на 13.04.17 в 09:15
Снимка: БГНЕС

Основните проблеми на българския изборен процес не са ниската активност или видът избирателна система (пропорционална), а т.нар. "технологичен вот", както и "откраднатият вот". Такъв коментар в ефира на "Хоризонт", по отношение на необходимостта и възможностите да бъде променено законодателството, което засяга гласуването на българските граждани в чужбина, направи юристът Даниел Вълчев, който е преподавател по право и бивш министър на образованието

Като отбеляза, че мажоритарната избирателна система създава повече рискове за "технологичен вот", Даниел Вълчев обясни двете понятия:

Тоест случаите, когато човек не гласува по съвест, а по някакъв начин или му е въздействано – с някакви обещания, или той е принуден да гласува по определен начин.

И да го кажем направо – откраднатият вот – гласувал е, но не му е отчетен гласът, така както той е подаден. 

Ние нямаме проблем с гласуването в чужбина по принцип, а имаме проблем с гласуването в Турция, наблегна Вълчев и допълни: Имаме проблем не защото са някакви лоши хора или нещо лошо ще направят, а защото този вот на нас поне ни изглежда като вот, който е организиран отнякъде и подменя свободния избор.

Юристът посочи, че има два варианта на подход за промени по отношение на вота зад граница. 

Въпросът е какво ще изберем – уседналостта, или да поставим въпроса за двойното гражданство. Според Вълчев темата за двойното гражданство е по-важна. Той припомни, че след началото на демократичните промени е имало исторически причини да се въведе двойното гражданство:

Исторически това беше така по простата причина, че имаше много емигранти, които бяха на политическо основание емигранти, и беше правилно те да бъдат поканени да се върнат в своята страна, да видят, че тук стават някакви добри, правилни неща и да не бъдат третирани, така както са били третирани по време на стария режим.  

В момента обаче двойното гражданство за мен не дава никаква добра перспектива в тази област на българската държава.

Според юриста може да се даде разумен срок на хората с двойно гражданство да направят избор. 

По отношение на вота в Турция, Вълчев посочи, че има решение: В държава, където не може да бъде осигурен демократичен избор, ще се гласува само в дипломатическите и в консулските представителства на България  тоест само там, където е българска територия.

Много е важно кой въпрос искаме да решим, повтори още Вълчев и конкретизира:

Ако искаме да решим въпроса с изселниците в Турция – това са хора с двойно гражданство дайте да решим конкретния въпрос, а не да изтърбушим цялото изборно законадателство с теоретични спорове. 

Според Вълчев механизмът на гласуване може да е такъв, че да има "мек", косвен образователен ценз, който не отнема избирателни права. Такъв елемент имаше на тези избори с изискването за лично попълване на декларация, отбеляза юристът:

Ние, българите, като че ли малко се опиянихме от либералната демокрация и от нейните представи, че човек има само права, каза още Даниел Вълчев и обърна внимание и на консервативната гледна точка: Човек е длъжен и към хората, с които живее. Не е възможно да черпиш само права.

Цялото интервю на Диана Дончева с Даниел Вълчев чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна