Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Седем часа "откровени и съдържателни" преговори, но блудкав резултат, изразен с многозначителното понятие "борба срещу тероризма". Така френският вестник "Фигаро" обобщава визитата на държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва в статия, озаглавена "Сирия подклажда недоверието между Москва и Вашингтон". "Тилърсън пристигна навреме, но напразно", подчертава в заглавие руският вестник "Независимая газета".

Варшавският "Газета виборча" пък пише, че на съвместната пресконференция след срещата си Рекс Тилърсън и руският външен министър Сергей Лавров са говорили предимно за конфликта в Сирия и в частност за това каква според тях ще е съдбата на сирийския президент Башар Асад.

Владимир Путин накара вчера своя гост Рекс Тилърсън да го чака цял ден, подчертава от своя страна вестник "Ню Йорк таймс". Според изданието, срещата е разсеяла безпокойството на критиците на американската администрация, които само преди седмици са очаквали Тилърсън просто да отмени санкциите, наложени заради анексирането на Крим към Русия.

Акцент в турската преса е предстоящият на 16 април референдум за въвеждане на президентска система на управление в страната. "На 17 април ще се събудим и ще видим една велика Турция", подчертава министърът на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак на страниците на вестник "Стар". "На този ден ще бъде оформено бъдещето на Турция и това ще бъде от голямо значение за регионалната и глобална политика", допълва Албайрак, който е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, уточнява изданието.

54,6 % от турските граждани ще гласуват с "да", а 41,4 - с "не" в неделя, сочат  данни от последното проучване на турската социологическа агенция Мак Данъшманлък, информира вестник "Тюркие". До 4 процента е намалял броят на хората, които все още не са решили как да гласуват, допълва изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна