Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко забавяне на германската инфлация през март до 4-месечно дъно

През март потребителската инфлация в Германия се забави рязко до 4-месечно дъно на фона на по-слаб растеж на енергийните и на цените на хранителните стоки спрямо година по-рано, потвърждават окончателните данни на немската статистика Destatis.

Индексът на потребителските цени (CPI) на Германия се повиши през март с 0,2% спрямо февруари, когато нарасна с 0,6%. На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика се забави силно до 4-месечно дъно от едва 1,6%, след като само месец по-рано потребителските цени се повишиха с цели 2,2% (най-солиден техен ръст от август 2012 година насам).

Основна причина за рязкото забавяне на инфлацията в Германия е отслабването на растежа на енергийните цени на годишна база до 5,1% от 7,2% през февруари, като в същото време цените на хранителните стоки се повишиха с 2,3%, но след растеж с 4,4% месец по-рано. Спрямо февруари енергийните цени се понижиха с 0,9%, докато тези на хранителните стоки – с 1,6 на сто.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през март на месечна база с едва 0,1% след скок с 0,7% през февруари, докато инфлацията на годишна база се забави рязко от 2,2% през февруари (най-висока инфлация от август 2012 година) до едва 1,5%, оправдавайки предварителните данни на Destatis.

По този начин и хармонизираната годишна инфлация в страната се върна рязко обратно под целевото ниво на ЕЦБ за инфлация в цялата еврозона от малко под 2 на сто.

Това солидно забавяне на растежа на потребителски цени в Германия е в синхрон с аналогични окончателни данни от Франция, които също показват известно намаляване на инфлационния натиск. Индексът на френските потребителските цени се повиши през март с 0,6% на месечна база, но растежът на годишна база се забави до 1,1% от 1,2% през февруари и спрямо 1,3% през януари, когато инфлацията достигна най-високо ниво от ноември 2012-а година насам. Хармонизираната потребителска инфлация във Франция (индекс HICP според общите европейски стандарти) се повиши през март с 0,7% спрямо февруари и нарасна с 1,4% на годишна база, запазвайки темпото на растеж от февруари.

Редица икономисти и анализатори обаче прогнозират, че потребителски цени отново ще тръгнат нагоре, визирайки рязкото поскъпване на петрола през текущия месец и факта, че през настоящата година Великденските празници се падат в средата на април спрямо 2016 година, когато те бяха в края на март. Според тях поскъпването на пакетните празнични и ваканционни почивки могат да доведат до ново нарастване на инфлацията в Германия обратно над важното ниво от 2 на сто.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени