Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Николай Денков: Целта не е да се намалят средствата във висшите училища, а да се спре приемът на студенти, които след това не могат да намерят реализация

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази сутрин, специален гост в студиото на „Нашият ден“ беше проф. Николай Денков. Служебният министър на образованието и науката представи приоритетите и коментира проблемите в образователната система в страната.
По темата за семестриалните такси във висшите учебни заведения своите позиции представиха заместник-ректорът на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, доц. Константин Константинов и заместник-ректорът по учебната дейност в Югозападния университет „Неофит Рилски“, проф. Антони Стоилов.
Проф. Николай Денков подчерта, че от началото на тази година има увеличение на държавната субсидия в повечето от професионалните направления, в които се обучават студенти. И допълни, че държавната политика, освен да се грижи за висшите училища, трябва да помисли и за нуждите на икономиката: Защото ние произвеждаме всяка година по 15 - 20 000 висшисти, които след това не намират работа,  а в същото време има остър дефицит на други специалности.
Кои други теми коментира служебният министър на образованието и науката, проф. Николай Денков, може да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна