Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бай Ганьо като премиера в Радиоколекция

БНР Новини
Фотоколаж: Даниела Манолова

Чуйте рекламния клип. Правен е в продължение на няколко дни като финалният микс е на 23 март 2017 година в 5 студио на БНР от звукорежисьора Димитър Василев. Звуците и гласовете, които чувате в него, обаче, са доста по-стари. За да бъдем съвсем точни, става дума за един от първите записи на театрални спектакли в България изобщо, направен с цел адаптиране за радио и излъчване в ефир. Този запис е на около 58 години. 100 процентов аналогов запис с чудесни актьорски попадения, със свежи и колоритни ефекти и режисьорски стил, който въпреки предполагаемата студийна работа, успява да постигне релефността и убедителността на радио-филма.
Едно бързо проучване в историята на репертоара на Народния театър „Иван Вазов“ прецизира датите и вече можем да кажем със сигурност, че записът на Бай Ганьо, драматизация в 14 картини от Челкаш по едноименната творба на Алеко Константинов, е направен след 5 май 1959 година, когато е била премиерата на спектакъла на Моис Бениеш на сцената на Народния театър и преди края на театралния сезон 59 – 60 година, когато минава и последното 112 представление.
В ролята на бай Ганьо е Никола Попов, театрален, оперетен и филмов актьор, роден в Бургас през 1899 година. От 1943 е в трупата на Народния театър. Умира през 1963.
През 2016 година Петър Маринков направи нова версия за Радиоколекция на записа на театралния спектакъл от 1959 година и от 17 април можете да чуете 10-те епизода на Бай Ганьо всеки делничен ден от 21.20 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна