Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанов: Реална е възможността за увеличение на пенсиите до края на четиригодишния мандат

Снимка: БГНЕС

Реална е възможността за увеличение на пенсиите и средната работна заплата до края на четиригодишния мандат на кабинета "Борисов" 3. Това заяви Цветан Цветанов от ГЕРБ.

Минималната пенсия тази година да стане 200 лева, тя ще се увеличава на две стъпки през тази година - веднъж от 1 юли на 180 лв. и след това от 1 октомври - до 200 лв. Заложена е и индексация на останалите пенсии като резултат от събраните суми след ревизиите на инвалидните пенсии. 
Резервът е 1, 600 милиарда лева, каза Цветанов
Увеличаването на Брутния вътрешен продукт, достигайки в края на управленския мандат - 2021-ва, 120 милиарда лева, което ще позволи действително да имаме средна работна заплата 1 500 лева и 650 минимална работна заплата и тук говорим за разходи, които бюджетът ще направи от 2018-а година, когато вече ще има пълна финансова календарна година - около 293-4 милиона лева. Много важна е стъпката, която правим за това, което всички го говорят, но никой не го беше предприемал до сега. Това са така наречените "фалшиви" ТЕЛК-ове и точно от тази гледна точка ще се направи една ревизия.

В управленската програма е предвидена и ревизия на дългосрочните договори в енергетиката с ТЕЦ-овете "Марица Изток" 1 и 3, оздравяване на държавните предприятия, които правят разходи, по-големи от нуждите им, като АЕЦ "Козлодуй".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!