Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Космическата гравитация и „гравитацията на греха“

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Животът на звездите в тяхната еволюция е непрекъсната война с гравитацията, която създава една звезда, а след това се опитва да я унищожи. Въпреки че в мащабите на Вселената става дума за милиарди години, а човечеството, според съвременната наука съществува едва от около 400 000, всичко случващо се в този смисъл в космическия безкрай наподобява вечната битка между доброто и злото – битка, в която, както е забелязъл американският поет Робърт Пен Уорън, доброто няма от какво да бъде направено, освен от злото.
Как се раждат и умират звездите? Дали не възкръсват в междузвездното пространство, напускайки галактическите ясли? Могат ли да намерят общи допирни точки съвременната наука и библейските свидетелства?
Разговаряме с астрофизика от катедра „Астрономия“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и член на християнското сдружение „Харта“ Тодор Велчев.
Разказите на Оля Стоянова за уникални църковни реликви в Добринище, на Манол Манолов за психологическите измерения на т.нар. „стигми“ при някои отдадени на Бога вярващи и на автора на метода за „лечение“ на старинни ръкописи „Аноксия“ Христо Златанов за работата му в Зографския манастир добавят още гледни точки към смятания за един от най-важните дни на Страстната седмица – Велики Четвъртък.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени