Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски учени са установили наличието на зарин в проби от Хан Шейхун

| обновено на 13.04.17 в 17:16

Проби, взети от мястото на предполагаемата химическа атака в Сирия от миналата седмица, са били положителни за наличието на зарин. Това обяви британската делегация в Организацията за забрана на химическите оръжия.

Британски учени анализираха проби, взети от Хан Шейхун. Те дадоха положителен резултат за нервно-паралитичния агент зарин или за вещество, подобно на зарин, обясни делегацията на специална сесия на организацията в Хага.


Обгазяването в сирийския град Хан Шейхун почти сигурно е с нервнопаралитичното вещество зарин, съобщи за "Хоризонт" британският учен проф. Аластеър Хей от медицинския департамент на университета в Лийдс. Хей е категоричен, че всички симптоми насочват към зарин или вещество, което има същото въздействие върху организма. 
Мисля, че доказателсвата много силно насочват към действие, извършено от правителството на Асад, но защо би използвало химическото съединение зарин в последната си атака. Трябва да отбележа, че ние го наричаме по този начин, но има вероятност да се окаже друго нервно паралитично вещество. Симптомите, проявявани от обгазените, изключително много напомнят за отравяне със зарин.

По-рано тестове на турските власти също показаха, че химическото вещество, използвано при атаката на 4-и април, е било зарин, припомня Ройтерс.


В момента екип от експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия разследва атаката. Още за научните доказателства очаквайте в предаването "Събота 150" 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна