Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп подплаши пазарите на акции преди Великденската ваканция

Европейските фондови борси са оцветени в червено през последния ден на търговия преди ваканцията за Великденските празници, тъй като инвеститорите реагират негативно на интервюто на американския президент Доналд Тръмп през "Уолстрийт Джърнъл". Новият президент на САЩ обяви, че доларът "става прекалено силен" и може да навреди на конкурентоспособността на американските компании. Той също така заяви напълно неочаквано, че би предпочел Федералният резерв на САЩ да запази ниски лихвените ставки, след като през цялата предизборна кампания Тръмп критикува прекалено стимулиращата политика на централната банка.

Последвалото след интервюто понижение на щатския долара спрямо останалите основни валути, включително и спрямо еврото, допринася за днешния натиск от продажби на европейските пазари на акции, тъй като всяко едно малко по-рязко поскъпване на единната валута е потенциално негативно за експортно ориентираните компании на стария континент. В същото време инвеститорите продължава да бъдат притеснени и от геополитическото напрежение свързано със Сирия, Северна Корея и наближаващите президентски избори във Франция.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,47% към 380 пункта, след като ден по-рано индексът се повиши до най-висок връх от декември 2015-а година от 383,91 пункта. С оглед на факта, че в четвъртък е последният ден на търговия преди Великденските празници, общият европейски индекс е на път да отчете седмична загуба от около 0,3% - първо негово понижение от три седмици насам.

Най-солиден спад с около 1,5% към петседмично дъно бележи общият банков индекс, в резултат отчасти на изказването на Тръмп, че той би желал Фед да запази ниските лихвени ставки. Това представлява натиск от продажби в банковия сектор за пета поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите в глобален план не изглеждат склонни да залагат на рискови активи на фона на напрегната политическа обстановка в световен план. Сред най-големите губещи са акциите на френските банки Societe Generale, Credit Agricole и BNP Paribas, които се понижават с между 1,8% и 2,7% с оглед на наближаващите президентски избори във Франция, чийто първи тур е на 23-ти април.

Френският фондов индекс CAC40 се понижава с 0,54%, немският DAX - с 0,31%, а италианският MIB - с 0,85%.

Британският индекс FTSE100 губи 0,55% от стойността си, като и тук най-големите губещи са банковите акции. Акциите на HSBC Holdings падат с близо 2%, на Royal Bank of Scotland - с 1,43%, на Standard Chartered - с 1,4% и на Barclays - с 0,9%.

Напрежението на европейски банков сектор се дължи отчасти и на очакваните от инвеститорите финансови отчети за първото тримесечие на водещи американски кредитори като Citigroup, J.P. Morgan Chase & Co. и Wells Fargo & Co.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна