Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Башар Асад: Не сме извършвали химическа атака

Башар Асад

Президентът на Сирия Башар Асад отрече Дамаск да е използвал химически оръжия в град Хан Шейхун и обяви, че ще позволи само "безпристрастно" разследване на предполагаемата атака с отровен газ от миналата седмица.

Не е имало заповед за атака. Ние нямаме никакви химически оръжия. Отказахме се от арсенала си преди три години. Дори да разполагахме с тях, не бихме ги използвали. Никога в историята си не сме използвали химически оръжия, подчерта сирийският държавен глава.

Според Асад не е сигурно дали миналата седмица въобще е имало атака с химически оръжия в Хан Шейхун.

Не знаем дали тези деца са децата на Хан Шейхун, дали въобще са били мъртви. Кой е извършил атаката, ако въобще е имало атака? Нямате никаква информация, нищо разследвано. За нас на 100 процента е фалшификация. Нямаме арсенал и не бихме го използвали, настоя сирийският президент.

В интервю за агенция Франс прес Асад каза също, че мирните преговори за разрешаване на конфликта в Сирия са неефективни, защото Вашингтон не гледа сериозно на прекратяване на войната. Сирийският държавен глава подчерта, че западните страни не гледат сериозно и на борбата с джихадистите.

САЩ и Западът не са сериозни в борбата с тероризма. Вчера някои от техните държавници защитаваха "Ислямска държава". Те казваха, че "Ислямска държава" не разполага с химически оръжия. Те защитават "Ислямска държава" срещу сирийското правителство и сирийската армия, каза той.

Асад допълни, че способността на сирийската армия да се бори с терористите не е намаляла след американската въздушна атака срещу военната база Шейрат. Вашингтон извърши нападението, защото смята, че Дамаск стои зад химическата атака в Хан Шейхун.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени