Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оглавяваната от САЩ коалиция отрече да е нанасяла удари в Сирия, довели до химическо обгазяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оглавяваната от Съединените щати Международната коалиция за борба с джихадистите отрече да е нанасяла удари в сирийската провинция Деир ал-Зор, предаде Ройтерс. По-рано днес сирийската армия обяви, че в сряда вечерта удари на коалицията в провинцията са поразили запаси с отровен газ на "Ислямска държава" и токсичната субстанция е убила стотици хора. Според сирийските военни това доказва, че "Ислямска държава" и бойци, свързани с "Ал Каида", притежават химически оръжия.

Говорителят на международната коалиция - полковник Джон Дориан от американските въздушни сили, заяви, че по това време не са били извършвани въздушни удари в района. Сирийското твърдение е невярно и вероятно преднамерена дезинформация, посочил Дориан в имейл до Ройтерс.

Миналата седмица Съединените щати осъществиха въздушни удари срещу сирийска военна база, която според Вашингтон е била използвана за предполагаемата химическа атака град Хан Шейхун от 4-и април. Американските власти обвиняват режима на сирийския президент Башар Асад за нападението с отровно вещество, но Сирия и съюзника й Русия отричат Дамаск да има нещо общо с него. Москва твърди, че инцидентът с отровния газ е бил причинен от сирийските бунтовници.

Американската атака срещу военната база Шейрат беше първият път, когато Вашингтон пряко и целенасочено атакува обект на сирийското правителство, припомня Ройтерс.

Руското министерство на отбраната няма информация за хора, загинали при атака, извършена снощи от международната коалиция в сирийската провинция Деир ал-Зор. Това заяви говорителят на министерство Игор Конашенков, цитиран от РИА Новости. Конашенков уточни, че руските сили са изправили безпилотни самолети, за да проверят района.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права в град в Деир ал-Зор днес е имало въздушни удари, които са отнели живота на седем цивилни и са ранили над 70 други.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени