Ричард Люис: Езиковата бариера ще е сериозна пречка пред нискоквалифицираните мигранти във Великобритания

Проф. Джонатан Портас: С идването на Брекзит расте загрижеността от перспективата за загуба на работници от ЕС

| обновено на 15.04.17 в 12:05

На фона на растящата загриженост какво ще се случи на пазара на труда, предвид очаквания голям отлив на мигранти от ЕС в светлината на Брекзит, премиерът Тереза Мей смекчи тона и заяви, че вероятно ще бъде необходим преходен период след приключването на двугодишните преговори, който да позволи свободното движение на хора. Това не бе изтълкувано добре от крайните привърженици на Брекзит.

Последните данни на националната статистика са окуражаващи, въпреки че мнозина не отчитат факта, че Великобритания дори още не е започнала преговорите по същество.  Безработицата продължава да е само 4,3 процента, а трудовата заетост е най-висока, откакто се правят подобни проучвания. Лора Гардинър от мозъчния тръст „Резолушън Фаундейшън“, анализирайки данните, отбеляза, че въпреки загрижеността от Брекзит, трудовата заетост е непоклатима и дори трудовият пазар изглежда по-малко зависим от миграцията:

Мигрантите допринасяха за тази добра картина в миналото, но изглежда това започва да се променя. Ние вървим наистина добре в определени категории, които често не се приемат като част от пазара на труда, като самотните родители и инвалидите.

Експертите в сферата на трудовата заетост обаче са далеч от заключения, че Брекзит няма да се отрази на пазара на труда. Намерението на много европейци да напуснат ключови сектори може да предизвика остра криза в тях. В строителството, например, където се трудят и много българи, има 2 милиона и 300 хиляди работници от страни от ЕС.

Проф. Джонатан Портъс, преподавател по икономика и обществена политика в лондонския Кралски колеж, който следи особено отблизо миграцията и свободното движение на хора, заяви, че особено през последните години работниците от ЕС съставляват голяма част от работната сила в Обединеното кралство и допринасят до голяма степен и за икономическия растеж в страната, за силната икономика:

Не е изненада, че с идването на Брекзит расте загрижеността от перспективата за загуба на работници от ЕС. Данните от вчера показват, че голям процент от работниците от ЕС  участват пряко в производствената сфера. Но разбира се има много други сектори, като селското стопанство, здравеопазването, социалните грижи. Не е реалистично да се приеме, че обучението и подготовката на кадри, колкото и важно да е това, могат да се превърнат в заместител на ползите, които Великобритания получава като е отворена за мигрантите от ЕС, които запълват много ниши. Да не говорим, че те са предпочитана работна сила с техните качества срещу по-скромно възнаграждение.

Езиковата бариера ще се окаже сериозна пречка пред нискоквалифицираните мигранти във Великобритания, които искат да намерят работа в Европейския съюз, заяви за "Хоризонт" Ричард Люис от Института за европейски изследвания в един от водещите белгийски университети. Той прогнозира още, че голяма част от мигрантите ще потърсят начин да получат статут на постоянно пребиваване, след като Великобритания въведе ограничения за европейските граждани. Той обясни:

На хората с университетско образование и с по-високи научни степени няма да бъдат наложени ограничения или ако има такива, те ще са съвсем малки. Моето лично мнение е, че в перспектива от няколко години ще има определени ограничения върху миграцията. Има съвсем скорошен доклад от изследване на университета в Съсекс. Той е на базата на интервюта, направени с мигранти, които живеят на различни места в Обединеното кралство. По-голямата част от тях смятат да потърсят статут на постоянно пребиваващи. Има и такива, които са на мнение, че атмосферата във Великобритания вече не е благоприятна за мигрантите и затова ще потърсят работа някъде другаде. Остава въпросът къде е това "някъде другаде". Проблемът е, че навсякъде във Великобритания се говори на английски език, който е широко разпространен. Изобщо не е задължително обаче мигрантите да говорят френски, испански или италиански. Във Франция, Испания и Италия има работни места за тях, особено в нискоквалифицираните сектори, но незнанието на местния език може да се окаже голям проблем. Голяма част от хората, които смятат да напуснат Великобритания, обмислят връщане в родината си. Подобни отговори са дали най-вече поляците. Германия, разбира се, изглежда като най-добрия пример, защото пазарът на труда там е толкова голям, че може да приеме много хора. Така че, ако бях българин, живеещ във Великобритания, и обмислях преместване, със сигурност щях незабавно да се запиша на уроци по немски език.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на кореспондента на БНР в Лондон - Веселин Паунов и интервю на Марта Младенова с Ричард Люис.


print Отпечатай
Още от категорията
Продължава строежът на третия лъч на метрото в София

София ще усвои 1 милиард евро до 2020-а по проекти, финансирани от ЕС

Столичната община ще усвои 1 милиард евро до 2020-а година по проекти, финансирани от Европейския съюз. Парите ще бъдат използвани за изграждане на третата линия на метрото, за ремонт на училища и за реконструкция на трамвайни трасета. Зам.-кметът по транспорта  Евгени Крусев посочи:  Проектите, които сме защитили, изцяло продължават нашата..

публикувано на 28.06.17 в 16:50

Три от четири български домакинства не могат да покрият извънреден разход, сочи проучване

Три от четири български домакинства не могат да покрият възникнал извънреден разход, показва проучване на финансовата уязвимост на семействата. Оказва се, че голямата част от домакинствата у нас, за разлика от европейските, не могат да реагират адекватно, когато се наложи да осигурят допълнителни средства за своите бюджети.  Само едно от десет..

публикувано на 28.06.17 в 16:27

Тенденции в онлайн търговията

Кое кара българския купувач да се връща отново в магазините и какви са неговите интереси като потребител в сферата на бързо променящата се глобална търговска среда? Проучванията разкриват, че агресивните промоции са „обучили“ българските купувачи да търсят изгодните сделки. Това не променя факта, че дори по време на промоции сме по-лоялни към..

публикувано на 28.06.17 в 16:08

Понижение на европейските борси към двумесечни дъна

Европейските фондови борси се намират под натиск за втора поредна сесия на търговия с оглед на рязкото поскъпване на еврото на валутния пазар след вчерашната реч на Марио Драги, подновените разпродажби на акции в технологичния сектор в световен план и след засилване на инвеститорските съмнения, че администрацията на президента на САЩ Доналд..

публикувано на 28.06.17 в 15:36

Брутният външен дълг на България намалява през април с над 500 млн. евро спрямо края на 2016 годината

В края на април 2017 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,1123 млрд. евро (70,0% от прогнозния БВП), като намалява с 530,1 млн. евро (понижение с 1,5%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,6425 млрд. евро (73,1% от БВП). Спрямо същия месец на миналата година външният дълг на нашата страна се..

публикувано на 28.06.17 в 14:16

Иля Заславски: "Газпром" използва манипулативни техники, за да си осигури пазарно присъствие

"Газпром" използва манипулативни техники, за да си осигури пазарно присъствие, заяви Иля Заславски от фондация "Свободна Русия" на конференция, посветена на руските газови проекти в Европа. Експертът предупреди, че руският газов гигант има сериозен интерес към изграждането на газовия разпределителен център "Балкан".  Сериозното присъствие на..

публикувано на 28.06.17 в 13:58

НСИ отчита известно отслабване на стопанската конюнктура в България през юни от 9-годишния връх, достигнат през май

През юни общият показател на бизнес климата в България се понижи с 0,7 пункта спрямо предходния месец, когато нарасна с цели 3,2 пункта до близо 9-годишен връх, показват резултати от последно проучване на Националния статистически институт (НСИ). Известното влошаване на стопанската конюнктура се дължи на неблагоприятни мнения на стопанските..

публикувано на 28.06.17 в 13:47