Ричард Люис: Езиковата бариера ще е сериозна пречка пред нискоквалифицираните мигранти във Великобритания

Проф. Джонатан Портас: С идването на Брекзит расте загрижеността от перспективата за загуба на работници от ЕС

| обновено на 15.04.17 в 12:05

На фона на растящата загриженост какво ще се случи на пазара на труда, предвид очаквания голям отлив на мигранти от ЕС в светлината на Брекзит, премиерът Тереза Мей смекчи тона и заяви, че вероятно ще бъде необходим преходен период след приключването на двугодишните преговори, който да позволи свободното движение на хора. Това не бе изтълкувано добре от крайните привърженици на Брекзит.

Последните данни на националната статистика са окуражаващи, въпреки че мнозина не отчитат факта, че Великобритания дори още не е започнала преговорите по същество.  Безработицата продължава да е само 4,3 процента, а трудовата заетост е най-висока, откакто се правят подобни проучвания. Лора Гардинър от мозъчния тръст „Резолушън Фаундейшън“, анализирайки данните, отбеляза, че въпреки загрижеността от Брекзит, трудовата заетост е непоклатима и дори трудовият пазар изглежда по-малко зависим от миграцията:

Мигрантите допринасяха за тази добра картина в миналото, но изглежда това започва да се променя. Ние вървим наистина добре в определени категории, които често не се приемат като част от пазара на труда, като самотните родители и инвалидите.

Експертите в сферата на трудовата заетост обаче са далеч от заключения, че Брекзит няма да се отрази на пазара на труда. Намерението на много европейци да напуснат ключови сектори може да предизвика остра криза в тях. В строителството, например, където се трудят и много българи, има 2 милиона и 300 хиляди работници от страни от ЕС.

Проф. Джонатан Портъс, преподавател по икономика и обществена политика в лондонския Кралски колеж, който следи особено отблизо миграцията и свободното движение на хора, заяви, че особено през последните години работниците от ЕС съставляват голяма част от работната сила в Обединеното кралство и допринасят до голяма степен и за икономическия растеж в страната, за силната икономика:

Не е изненада, че с идването на Брекзит расте загрижеността от перспективата за загуба на работници от ЕС. Данните от вчера показват, че голям процент от работниците от ЕС  участват пряко в производствената сфера. Но разбира се има много други сектори, като селското стопанство, здравеопазването, социалните грижи. Не е реалистично да се приеме, че обучението и подготовката на кадри, колкото и важно да е това, могат да се превърнат в заместител на ползите, които Великобритания получава като е отворена за мигрантите от ЕС, които запълват много ниши. Да не говорим, че те са предпочитана работна сила с техните качества срещу по-скромно възнаграждение.

Езиковата бариера ще се окаже сериозна пречка пред нискоквалифицираните мигранти във Великобритания, които искат да намерят работа в Европейския съюз, заяви за "Хоризонт" Ричард Люис от Института за европейски изследвания в един от водещите белгийски университети. Той прогнозира още, че голяма част от мигрантите ще потърсят начин да получат статут на постоянно пребиваване, след като Великобритания въведе ограничения за европейските граждани. Той обясни:

На хората с университетско образование и с по-високи научни степени няма да бъдат наложени ограничения или ако има такива, те ще са съвсем малки. Моето лично мнение е, че в перспектива от няколко години ще има определени ограничения върху миграцията. Има съвсем скорошен доклад от изследване на университета в Съсекс. Той е на базата на интервюта, направени с мигранти, които живеят на различни места в Обединеното кралство. По-голямата част от тях смятат да потърсят статут на постоянно пребиваващи. Има и такива, които са на мнение, че атмосферата във Великобритания вече не е благоприятна за мигрантите и затова ще потърсят работа някъде другаде. Остава въпросът къде е това "някъде другаде". Проблемът е, че навсякъде във Великобритания се говори на английски език, който е широко разпространен. Изобщо не е задължително обаче мигрантите да говорят френски, испански или италиански. Във Франция, Испания и Италия има работни места за тях, особено в нискоквалифицираните сектори, но незнанието на местния език може да се окаже голям проблем. Голяма част от хората, които смятат да напуснат Великобритания, обмислят връщане в родината си. Подобни отговори са дали най-вече поляците. Германия, разбира се, изглежда като най-добрия пример, защото пазарът на труда там е толкова голям, че може да приеме много хора. Така че, ако бях българин, живеещ във Великобритания, и обмислях преместване, със сигурност щях незабавно да се запиша на уроци по немски език.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на кореспондента на БНР в Лондон - Веселин Паунов и интервю на Марта Младенова с Ричард Люис.


print Отпечатай
Още от категорията

Забавяне на бизнес експанзията в Германия през юни към 4-месечно дъно

Експанзията на бизнес активността в Германия се забави през юни към 4-месечно дъно главно поради по-слаба активност в сферата на услугите, показват предварителни данни на агенция Markit. Общият PMI индекс, обхващащ промишлената и сферата на услугите, които формират повече от две трети от икономиката на Германия, се понижи през юни до 56,1..

публикувано на 23.06.17 в 11:40

По-добър от очакваното растеж на френската икономика в началото на годината

През първото тримесечие на годината икономиката на Франция се разшири по-силно, отколкото показваше предходната оценка на официалната статистика Insee, доближавайки се до средното темпо на растеж в цялата еврозона. Брутният вътрешен продукт на втората по сила икономика в еврозоната нарасна през периода януари - март 2017 година с 0,5% спрямо..

публикувано на 23.06.17 в 11:17

Според агенция "Блумбърг" нетното богатство на Доналд Тръмп падна под прага от 3 млрд. долара

Нетната стойност на богатството на Доналд Тръмп е паднала под важния праг от 3 млрд. долара, показва последната оценка на индекса на милиардерите на агенция "Блумбърг" (Bloomberg Billionaires Index). Според "Блумбърг" причина за това е понижената оценка на три от големите небостъргачи в Ню Йорк, притежавани от американския президент, включително..

публикувано на 23.06.17 в 10:09

Трима безработни се конкурират за едно работно място във Велико Търново, сочи статистиката

До 3 процента е паднала безработицата във Велико Търново, което създава проблеми на работодателите да намерят нужните им кадри  за свободните 715 работни места. 70 процента от тях са в производствения сектор, като разминаването между предлагането и търсенето е сериозно, посочи Обрешко Нечев –   директор на Бюрото по труда във Велико Търново:..

публикувано на 23.06.17 в 09:47

Патентното ведомство предлага проект на изменение на Закона за търговските марки

Поради нуждата от хармонизиране на българското законодателство с европейските изисквания и регламент 1151 от 2012 г. се налага изменение на Закона за търговските марки и означения.  Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" експертът в областта на търговските марки Мария Славова, и.д. началник отдел "Международно сътрудничество"..

публикувано на 23.06.17 в 08:45

До 30 юни ДФ "Земеделие“ ще преведе дължимите средства по схемите на директните плащания

Фонд "Земеделие" ще спази изискванията на европейските регламенти и ще преведе всички дължими средства на земеделските стопани по схемите на директните плащания за Кампания 2016 в предвидения срок – до 30 юни тази година. Това се казва в позиция на Фонда по повод протестно писмо за закъснели плащания, изпратено до земеделския министър от Асоциацията на..

публикувано на 23.06.17 в 08:16

Ръст на потребителското доверие в еврозоната през юни до 16-годишен връх

Потребителското доверие в еврозоната се повиши изненадващо рязко през юни до най-високо ниво от 16-години насам, което е сигнал за задълбочаващ подем на икономиката в региона на единната валута. Индексът на потребителското доверие в еврозоната нарасна през юни до -1,3 пункта от -3,3 пункта през май и при средна прогноза на финансовите пазари..

публикувано на 22.06.17 в 18:01