Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ричард Люис: Езиковата бариера ще е сериозна пречка пред нискоквалифицираните мигранти във Великобритания

Проф. Джонатан Портас: С идването на Брекзит расте загрижеността от перспективата за загуба на работници от ЕС

| обновено на 15.04.17 в 12:05

На фона на растящата загриженост какво ще се случи на пазара на труда, предвид очаквания голям отлив на мигранти от ЕС в светлината на Брекзит, премиерът Тереза Мей смекчи тона и заяви, че вероятно ще бъде необходим преходен период след приключването на двугодишните преговори, който да позволи свободното движение на хора. Това не бе изтълкувано добре от крайните привърженици на Брекзит.

Последните данни на националната статистика са окуражаващи, въпреки че мнозина не отчитат факта, че Великобритания дори още не е започнала преговорите по същество.  Безработицата продължава да е само 4,3 процента, а трудовата заетост е най-висока, откакто се правят подобни проучвания. Лора Гардинър от мозъчния тръст „Резолушън Фаундейшън“, анализирайки данните, отбеляза, че въпреки загрижеността от Брекзит, трудовата заетост е непоклатима и дори трудовият пазар изглежда по-малко зависим от миграцията:

Мигрантите допринасяха за тази добра картина в миналото, но изглежда това започва да се променя. Ние вървим наистина добре в определени категории, които често не се приемат като част от пазара на труда, като самотните родители и инвалидите.

Експертите в сферата на трудовата заетост обаче са далеч от заключения, че Брекзит няма да се отрази на пазара на труда. Намерението на много европейци да напуснат ключови сектори може да предизвика остра криза в тях. В строителството, например, където се трудят и много българи, има 2 милиона и 300 хиляди работници от страни от ЕС.

Проф. Джонатан Портъс, преподавател по икономика и обществена политика в лондонския Кралски колеж, който следи особено отблизо миграцията и свободното движение на хора, заяви, че особено през последните години работниците от ЕС съставляват голяма част от работната сила в Обединеното кралство и допринасят до голяма степен и за икономическия растеж в страната, за силната икономика:

Не е изненада, че с идването на Брекзит расте загрижеността от перспективата за загуба на работници от ЕС. Данните от вчера показват, че голям процент от работниците от ЕС  участват пряко в производствената сфера. Но разбира се има много други сектори, като селското стопанство, здравеопазването, социалните грижи. Не е реалистично да се приеме, че обучението и подготовката на кадри, колкото и важно да е това, могат да се превърнат в заместител на ползите, които Великобритания получава като е отворена за мигрантите от ЕС, които запълват много ниши. Да не говорим, че те са предпочитана работна сила с техните качества срещу по-скромно възнаграждение.

Езиковата бариера ще се окаже сериозна пречка пред нискоквалифицираните мигранти във Великобритания, които искат да намерят работа в Европейския съюз, заяви за "Хоризонт" Ричард Люис от Института за европейски изследвания в един от водещите белгийски университети. Той прогнозира още, че голяма част от мигрантите ще потърсят начин да получат статут на постоянно пребиваване, след като Великобритания въведе ограничения за европейските граждани. Той обясни:

На хората с университетско образование и с по-високи научни степени няма да бъдат наложени ограничения или ако има такива, те ще са съвсем малки. Моето лично мнение е, че в перспектива от няколко години ще има определени ограничения върху миграцията. Има съвсем скорошен доклад от изследване на университета в Съсекс. Той е на базата на интервюта, направени с мигранти, които живеят на различни места в Обединеното кралство. По-голямата част от тях смятат да потърсят статут на постоянно пребиваващи. Има и такива, които са на мнение, че атмосферата във Великобритания вече не е благоприятна за мигрантите и затова ще потърсят работа някъде другаде. Остава въпросът къде е това "някъде другаде". Проблемът е, че навсякъде във Великобритания се говори на английски език, който е широко разпространен. Изобщо не е задължително обаче мигрантите да говорят френски, испански или италиански. Във Франция, Испания и Италия има работни места за тях, особено в нискоквалифицираните сектори, но незнанието на местния език може да се окаже голям проблем. Голяма част от хората, които смятат да напуснат Великобритания, обмислят връщане в родината си. Подобни отговори са дали най-вече поляците. Германия, разбира се, изглежда като най-добрия пример, защото пазарът на труда там е толкова голям, че може да приеме много хора. Така че, ако бях българин, живеещ във Великобритания, и обмислях преместване, със сигурност щях незабавно да се запиша на уроци по немски език.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на кореспондента на БНР в Лондон - Веселин Паунов и интервю на Марта Младенова с Ричард Люис.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени