Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Воденски: В Турция на практика започва нова епоха

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Турция на практика започва нова епоха. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" по програма "Хоризонт" бившият ни посланик в Турция Петър Воденски:

Очаква се турците да скъсат с кемализма, заложен от Мустафа Кемал паша от 1923 година насам, но в същото време обществото остава дълбоко разделено и това се видя на гласуването, но дори резултатите да бяха в обратна посока разлика от 2% е много малка и това говори за разделението на турското общество. Първото нещо, което направи Ердоган, когато говореше след обявяването на резултатите, е да обяви, че ще се преразгледа въпроса за смъртното наказание и то може да бъде въведено отново. Това е много неевропейска стъпка. Това не е стъпка към сближаване с Европа по никакъв начин. Очевидно влизането на Турция в Европейския съюз ще бъде отложено за много по-късен етап. Едва ли някой сега сериозно би говорил за членство на Турция в Европейския съюз.

Въпреки всичко до този момент Европейският съюз не прибегна към най-силната мярка - икономическите санкции, допълни още Воденски:

Спомняте си, когато Турция свали руския самолет над Сирия. Тогава Путин наложи санкции на Турция и Турция не можа да издържи дори една година, тоест това е едно много силно оръжие, което Брюксел не наложи. Очевидно, че икономическите интереси диктуват да не се налагат такива санкции.

Бившият ни посланик в Турция Петър Воденски коментира, че не се знае пред кого опозиционните партии ще оспорват резултата от допитването предвид концентрирането на цялата власт в ръцете на Ердоган. Основание за това обаче има, коментира Воденски:

Партията на Ердоган също добре познава изборните техники. Два канала съобщиха, че когато всъщност тяхната официална държавна информационна агенция е съобщила, че 97% от бюлетините са преброени, всъщност по-малко от 70% са били преброени. Има много неподпечатани бюлетини. Преди да се пусне бюлетината, тя трябва да бъде подпечатана.

Петър Воденски подчерта, че Ердоган не е решил проблема с кюрдите, с тероризма и със задълбочилото се от вчера разделение на обществото.

Цялото интервю с Петър Воденски можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени