Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туроператори за новия сезон: Очакваме ръст между 10 и 15 процента

Снимка: БТА



 Заради нискотарифните авиокомпании, които предложиха изключително изгодна цена на самолетните билети, около 170 хиляди чужденци са избрали да посетят София и България в празничните дни. Това обясни в предаването "12+4" Свидна Динева от Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори.

От чужденците в голямата си част са индивидуално организирали се хора. Улиците на София бяха пълни с млади хора от Испания, Италия, Чехия, Словения, Полша.
За Великден най-много българи са избрали да почиват в съседните християнски страни като Гърция, Сърбия и Македония, а сънародниците ни, избралите да останат у нас, са предпочели светите места и възрожденските градове
, допълни Динева.

У нас притегателно място бяха светите места и възрожденските градове.

Ще има ръст на туристите в предстоящия летен сезон, прогнозира Динева. Всички сме в очакване на един по-добър сезон с ръст между 10 и 15 процента. От Германия Чехия, Полша и Словения има вече сериозен ръст на резервациите по морските ни курорти. Повишено търсене има и от Испания и Италия, добави Свидна Динева.

Тя коментира и въпроса с квалифицирания персонал и адекватното заплащане:

Проблемът е доста сложен. Има много програми с курсове за преквалификация. Разчитаме на сериозни мерки за запълване на тези ниши, каза още Свидна Динева.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени