Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добрин Иванов: Повишаване на пенсионната възраст би осигурило по-високи пенсии

Капка Панайотова: Злоупотребата с ТЕЛК идва оттам, че документът е ключ към всички публични системи

Снимка: БГНЕС
Надявам се да не бъде пренебрегнато отново настояването на работодателите за определяне на механизъм, който да регламентира ръста на минималната работна заплата. Това заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов. Минималната заплата може да достигне 650 лева, но само при брутен вътрешен продукт от 120 млрд. лева. Това може да стане единствено ако се решава проблема с кадрите на пазара на труда, което ще стабилизира и пенсионната система, допълни Иванов.

Мога да кажа само, че този път сме малко по големи оптимисти, тъй като в хода на предизборната кампания направихме срещи с политическа партия ГЕРБ и Обединените патриоти и всъщност това, което виждаме в приоритетите за управление, които те са изработили, до голяма част са нашите приоритети - приоритетите на Асоциацията на организациите на работодателите, която участва в национално представителните организации.

Мерките на управляващите в енергетиката „са в правилната посока“, категоричен е експертът, според когото има резерви за намаляване на разходите на ТЕЦ „Марица Изток -2“ мини „Марица“ и АЕЦ „Козлодуй“. Той разкритикува липсата в програмата на мерки за пазара на труда, демографската политика и пенсионната система.

Пенсионната възраст трябва да расте с по-бърз темп от заложеното в законодателството, убеден е Иванов, според когото предстои ново отваряне на дебата:

Имайки предвид увеличаването на продължителността на живота, увеличаването на продължителността на получаване на пенсиите, едно повишаване на пенсионната възраст би осигурило по-високи пенсии за бъдещите пенсионери.

Според Иванов е неправилно да се мисли за повишаване на осигуровките на вече работещите, а не за увеличаване на пенсионната възраст. Системата за отпускане на инвалидни пенсии също допуска манипулации и се нуждае от реформа, категоричен е той.

Заради застаряването на нацията хората стават все по-болни, затова не може да се каже, че има „фалшиви инвалиди“, допълни Капка Панайотова от Центъра за независим живот. За да се реши проблемът в системата, трябва да има индивидуален подход към всеки отделен човек и неговото здравословно състояние, категорична е Панайотова:

Трябва изобщо да се махне ТЕЛК-а, защото лепи едни етикети и нищо друго не дава, а злоупотребата с ТЕЛК идва оттам, че ТЕЛК като документ е ключ към абсолютно всички публични системи в страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени