Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австралия отмени основната работна виза за чужденци

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Австралия отмени основната работна виза за чужденци, предаде Ройтерс. Тя ще бъде заменена с временни трудови визи, изискващи добро владеене на английски език и работни умения, заяви министър-председателят Малкълм Търнбул:

Слагаме край на виза 457. Тя загуби надеждността си. Ще я заменим с две нови трудови визи за временно пребиваване. Новата система ще бъде ясно, стриктно, категорично проведена в съответствие с националните интереси, за да бъдат австралийците и австралийските работни места поставени на първо място. Това е нашата цел: австралийски работни места и австралийски ценности.

Търнбул добави още, че промените ще привлекат висококвалифицирани работници и повече австралийци ще имат достъп до работни места, вместо евтината работна ръка от чужбина, влязла в страната чрез старата визова програма 457.

Министърът на имиграцията и защита на границите на Австралия Питър Дътън допълни:

Целта е австралийците да имат предимство за работните места в Австралия. Също така да сме сигурни, че за работните места, които не могат да бъдат запълнени, особено в регионалните зони, ще бъдат осигурени чуждестранни работници. Но само в случай, че те не могат да бъдат заети от австралийски граждани.

Виза 457 беше създадена, за да запълни недостига  на пазара на труда в Австралия. Тя позволяваше носителите ѝ да доведат семействата си в страната.

Всеки, който е в Австралия с този тип виза в момента, няма да бъде засегнат от новите разпоредби.

Тази визова програма в момента се използва от около 95 000 чуждестранни работници. Списъкът от професии, с които ще може да се кандидатства по новата програма ще бъде намален с около 200.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна