Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският общински институт организира поредица срещи, посветени на Стария град

Снимка: www.bg.wikipedia.org
На Международния ден за опазване на паметниците на културата – 18 април, Пловдивският общински институт, който отговаря за Стария град, започва нова дългосрочна инициатива под наслов: "Виж и съхрани Старинен Пловдив". Първата от поредицата срещи ще се състои в Балабановата къща. Поканени са специалисти, които са работили в последните години на територията на Стария Пловдив. Археолозите ще споделят резултатите от работата си, а архитектите ще представят своите виждания, които са свързани с опазването на недвижимото културно наследство.

Тази година в Старинен Пловдив ще бъде отворена къща "Клианти". Предстои и работа по втората част от фасадата на Етнографския музей в града, сподели заместник-кметът Амелия Гешева. Продължава и ремонтът на Античния театър в града, а откритият през миналата година надпис ще бъде експониран. Календарът е пълен със заявки за събития на сцената му през юни, юли и септември. Активен ще бъде и археологическият сезон на Небет тепе.

Културните институции в Пловдив са синхронизирали календарите си, за да няма дублиране на събития във времето и да могат да бъдат привлечени повече посетители, допълни Гешева. Очаква се през май да отвори и занаятчийската чаршия на ул. "Стръмна" в града.

Репортажа на Кремена Данева можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени