Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима скулптори ваят мрамор на международен симпозиум в Плевен

Наско Настев - "Пробуждане"
Снимка: Мирослав Гетов
Плевен ще бъде домакин на първия международен симпозиум по скулптура, който носи името на града. Събитието ще се проведе в продължение на 35 дни – от 1 септември, а подготовката вече започна. Според статута петима автори от цял свят ще творят на свободна тема в парка "Кайлъка". Определени са местата за техните скулптури в градската среда. Идеята за симпозиум по скулптура е отдавнашна мечта на проф. Кирил Мескин:

Доста трудно и отговорно е, защото дава началото. Той е учредителен симпозиум всъщност. Много е важно кои автори ще дойдат. Каним хора от цял свят. Ще има и жури. Работите ще бъдат от чисто бял мрамор, сега такъв е статутът. Трябва да се работи през месец септември. Работата е много трудна, много концентрирана – за един месец човек да събере всичките си сили, качества и да покаже едно произведение, в което да е концентрирано това, което той прави. Идеята е през 2 години да се прави този скулптурен симпозиум. Дай, Боже, да се получат много работи и всичко заедно да се събере и да привлечем вниманието на света към град Плевен, да стане един притегателен център.

Финансирането е в размер на  80 000 лева, осигурени от Община Плевен. В тази сума влизат подготовката за работната площадка, техническото оборудване, пълният пансион на творците, пътните им разходи и хонорар. Изработените статуи остават собственост на Община Плевен.

Репортажа на Латинка Светозарова за предаването ''Хоризонт до обед'' можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени