Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Лалов открива изложба живопис в галерия „Филипополис"

Освен знаковите за художника митологични и странни  женски образи, за първи път авторът използва и  черния цвят,  но доминиращото в експозицията, наречена с провокативното “На ливадата“ е цветното, позитивното и любовта към живота.

„В една картина няма нищо. Само любов, трепет,  страст, болка, радост, тъга. Багрите са вихрени емоции, които разказват за преживяното от автора, за видяното от твореца, не навън, а вътре в душата му. Вселената е събрана в пожар от чувства, който гори в едно единствено платно“ – това казва за изкуството маестро Михаил Лалов.

Лалов не крие, че харесва Пловдив заради неговия магичен чар, приятелска атмосфера и  отношението на града към художниците. „Галерията на Стефан и Теодора Малецови ми едно от любимите места и винаги с удоволствие откликвам на  покана от  тях. Няма да крия, че през тази година не бях предвидил да имам изложба в България, но не мога да откажа на Стефан.“, казва Лалов.

Изложбата се нарича „На ливадата“ и сред платната има пейзажи от Латвия и от Трявна, както и типичните за Лалов фигурални композиции, поднесени по нов и различен начин. Живописта изисква пълно отдаване, експериментиране, трупане на опит, работливост, професионализъм, но най-вече  любов. Без нея нищо не може да се случи. Може да направиш перфектната рисунка, но без любов, тя няма да докосне никого. И това е истински ценното в изкуството,  споделя маестрото. 

Михаил Лалов е роден на 14 Юли 1952 г. в гр. София.  1968-1972 - учи в Националното Художествено училище  1974-1979 - следва в Националната Художествена академия

Професионална реализация:  1979-1983 - е художник-проектант (сценограф) на Драматичен театър-Монтана ,1984-1987 - е художник-декоратор на театри в Плевен, Добрич, Разград, Ловеч и Габрово,

През последните години Лалов е сменил ателието си и работи на ново място, в което може да прави любимите си  големи платна.  През 2015 г  той участва и спечели конкурс да работи в центъра „Марк Ротко“ заедно с още 9 художници от цял свят. До момента има над 40 изложби у нас и в чужбина.

Негови картини има в Националната Художествена Галерия, Софийската Градска Галерия, в частни колекции в страната и чужбина. 

Откриването е в 18.30 ч.
СнимкаСнимка
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени