Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозиви и знаме на "Ислямска държава" са иззети от задържаните в Марсилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Експлозиви, оръжия и знаме на "Ислямска държава" са били иззети от апартамента на двамата арестувани в Марсилия, които подготвяли терористично нападение в навечерието на президентските избори във Франция, обяви главният прокурор на Франция Франсоа Моленс, цитиран от Франс прес.

Полицията е иззела тези веществени доказателства при обиск, направен в апартамент в Марсилия, който 23-годишният Клеман Баур и 29-годишният Махиедин Мерабет са обитавали.

Двамата заподозрени са френски граждани. Моленс ги окачестви като недоверчиви и решителни. Те са се готвели да извършат атентат на територията на Франция. Засега не са известни денят и мишената, които са избрали, но е сигурно, че са щели неминуемо да осъществят планираната атака.

Служителите, отговарящи за сигурността на няколко от кандидатите на предстоящите президентски избори, са били предупредени миналата седмица за опасността и са им били дадени снимки на двамата мъже. През последните дни са били засилени мерките за сигурност на предизборните прояви на няколко от кандидатите, включително Франсоа Фийон, лидерката на крайната десница Марин льо Пен и центриста Еманюел Макрон.

Моленс каза, че френските служби са били по петите на заподозрените от декември, но разследването било ускорено по-рано този месец, когато Мерабет опитал да се свърже с "Ислямска държава" и да изпрати видео, в което се заклева във вярност или поема отговорност за нападение, предаде ДПА. На видеоклипа, засечен на 12-и април, се виждали оръжия, подобни на откритите при полицейската операция, знаме на "Ислямска държава" и първа страница на в. "Монд" от 16-и март 2017 г., на която имало снимка на кандидата за президент на десницата Франсоа Фийон. Това породило опасения, че той може да е мишена на планираната атака.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна