Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна разследване срещу длъжностни лица за укриване на информация за състоянието на водата в Хасково

Здравната инспекция в Хасково спря две помпени станции, след като и новите изследвания сочат завишени стойности на уран и алфа частици

| обновено на 19.04.17 в 17:55
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата в Хасково образува наказателно производство за укриване на информация за състоянието на водата в града. Разследването се води срещу длъжностни лица за това, че са укрили информация за наличието на уран и алфа частици във водата на Хасково за периода октомври 2016-а – април 2017 година. Според държавното обвинение заради лошото състояние на водата са настъпили вреди за околната среда, живота и здравето на хората. 

Ще бъдат разпитвани служители и ръководители на РЗИ-Хасково, ВиК, Изпълнителната агенция по околна среда към Министерството на околната среда и водите и Басейнова дирекция "Източно-Беломорски район"-Пловдив. Днес в полицията вече е бил разпитван управителят на ВиК в Хасково Тодор Марков. Екип от трима прокурори ръководят разследването по делото, което трябва да приключи в двумесечен срок. Прокурор Христина Джисова обясни:
В хода на разследването е указано да бъдат разпитани представители на различни институции, които имат отношение по случая (сред които са служители на РЗИ-Хасково, на ВиК-район Хасково, на Басейнова дирекция "Източно-Беломорски район"- Пловдив, на Изпълнителната агенция по околна среда при МОСВ) с цел установяване факта има ли длъжностни лица, съпричастни към укриване на информация, свързана с установените завишени стойности на уран и алфа активност.

Проверката ще установява има ли отклонения в броя на онкозаболяванията в областта, който би могъл да бъде съотнесен към завишените нива на природен уран и алфа активност в питейната вода в града. 



Същевременно стана ясно, че завишени количества уран са открити и в нови проби от водата в Хасково. Регионалната здравна инспекция издаде заповеди за спиране на работата на две помпени станции, които са добивали питейна вода с неотговарящи на стандарта показатели - това са кладенците от "1" до "10" в помпената станция "Хасково" 1, както и помпената станция "Хасково" 2.  Наблюдава се тенденция на спад на показателя "уран" в последните взети проби от кладенци, ВиК мрежата и крайния потребител, съобщиха от Здравната инспекция. 

Областният управител Минко Ангелов заяви, че водоподаването от станциите едно и две вече е спряно, като допълни: 


Понеже има за отклонение от максимално допустимите стойности. По отношение на урана - той е в нормата като концентрация, но по отношение на общата алфа активност, там имаме отклонение от нормите - от три до десет пъти.


Остава забраната от миналата седмица водата в Хасково да се ползва за пиене и готвене. Продължава наблюдението на показателите при краен потребител и тръбни кладенци, използвани за водоснабдяване. Храната за детски градини, училища, здравни и социални заведения се приготвя с бутилирана минерална вода.


Преди дни хора от района започнаха и подписка, с която местен инициативен комитет настоява за обстойни прегледи на хората в града. Активистите възнамеряват да съдят институциите, които са мълчали повече от пет месеца и са позволили хиляди хора да пият вода със завишени нива на уран и алфа активност. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна