Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

44-тото Народно събрание започна работа

Новият председател на парламента е Димитър Главчев от ГЕРБ

| обновено на 19.04.17 в 15:06
Снимка: Ани Петрова - БНР


44-тото Народно събрание започна своята работа. Депутатите положиха клетва, а парламентарно представените 
политически 
сили обявиха приоритетите си и политическите си послания. 

Съгласно традицията, първото заседание на новоизбрания парламент бе открито от най-възрастния присъстващ народен представител – това е журналистът Тома Томов, избран за депутат от листата на БСП. 

В речта си Томов каза: Възрастта ми дава право за няколко минути да ви помоля, затворете очите си и погледнете със сърцата си. Представете си на каданс как целия този декор около вас изчезва – колоните, лампериите, кристалните полилеи, банките и подът под краката ви дори. През кладенеца на времето отиваме там, където е наченато възкресението на българската държава, и цитира откъс от "Записки по българските въстания" на Захари Стоянов за събранието на Оборище. Томов допълни:

Тези български ангели, които си дадоха живота, те буквално сега гледат нас, ревностно искат ние да успеем, да не се спънем, да не се провалим. Техният свят е нашият свят сега, наша грижа, наша отговорност. Трябва най-сетне да оправим дома ни, да има благоденствие, да дойдат най-после така жадуваните златни години, седем по седем, да си върнем децата, които натирихме по света, за да се лутат за чужд хляб, не е достатъчно само навън да са цъфнали дърветата, трябва под тях да няма мъка и отчаяние.

В 44-тия парламент са представени пет политически сили – ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС и партия "Воля". Народните представители положиха клетва, след това прозвучаха химнът на Република България и химнът на Европейския съюз. Пръв изявление за началото на новия политически сезон направи Цветан Цветанов от ГЕРБ.

ГЕРБ влиза в този парламент със заявката за пълен четиригодишен управленски мандат, каза той:

Благодаря на всички 1 милион 147 хиляди български избиратели, които подкрепиха политическа партия ГЕРБ и с гласа си препотвърдиха подкрепата си за реални решения за управлението на страната. Не искаме да правим ефектни политики, които да се харесват само заради своя популистки заряд. Преговорите, които водим, отчитат желанието на хората за дясноцентристка политика, но коалиционната формула, надяваме се, че ще ни отведе и по-далеч – към политически съгласия по националните приоритети.

ГЕРБ ще се стреми към отговорно и прозрачно управление, увери Цветан Цветанов:

ГЕРБ ще настоява за прозрачност и ясни принципи на управлението, за да не бъдем жертва на междупартийни и вътрешнокоалиционни интриги. Искаме да сме категорични и ясни – за нас управлението не е самоцел.

Крайни форми на национализъм, които се вменяват от опозицията, няма да бъдат допуснати. Законодателните ни управленски намерения са съобразени с насоките за развитие на Европейския съюз. В същото време , и ние, и коалиционните ни партньори няма да изпуснем от внимание какви приоритети задава националният интерес на Българи. Продължаваме реформата на съдебната реформа, борба с корупцията на всички нива, стандарт на живот, качествено образование, качествено и достъпно здравеопазване, национална сигурност и икономически просперитет, каза още Цветанов.

По отношение на проведения едновременно с президентските избори референдум, Цветанов заяви:

Заявяваме твърдото си намерение да превърнем в законодателни актове и последващи управленски действия резултатите от референдума, проведен едновременно с президентските избори в края на 2016-а година.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза:

Пожелавам да работим така, че да оправдаем току-що положената клетва – във всичките си действия да се ръководим от интересите на народа. По волята на народа "БСП за България" е втора политическа сила. В политиката има принципи – да има управляващи, да има и опозиция. В политиката има и правила – да дадеш на народа си свободен избор между алтернативни идеи и програми. Ние сме алтернатива на политическа партия ГЕРБ. В политиката има и морал – да не предаваш тези, които ти вярват и те следват. Близо един милион българи вярват, че "БСП за България" носим промяната. Няма да ви предадем в 44-тото НС.

Според Нинова председателството на ЕС трябва да бъде приоритет за всички партии в парламента:

Бих искала да открия онези интереси, които стоят над партийните и едно име, в което също се заклехме току-що – България. Уважаеми народни представители, поемаме отговорност да вземаме решения за бъдещето на страната и за живота на нашите сънародници в момент, когато в света, в Европа и на Балканите текат сложни геополитически процеси. Отчитайки това, най-важното е да защитим националния интерес на България. Във външнополитически план за нас това са два въпроса – гарантираме суверенитета и националната сигурност и бъдещето ни в обединен и силен ЕС. За нас успешното провеждане на българското председателство на Съвета на ЕС, трябва да бъде общ приоритет на всички политически сили в мандата на това Народно събрание.

Нинова очерта и демографската криза като общ приоритет:

Има още една тема, по която призоваваме за национално съгласие – демографската катастрофа, пред което сме изправени. Няма цвят и партии пред опасността да изчезнем като народ. Не можем да си затваряме очите пред огромния проблем – ниска раждаемост и висока смъртност в България. Тук, в българския парламент, е мястото, където трябва в национално съгласие да изработваме политиките по тези въпроси. Нека намерим разум и аргументи да решаваме заедно въпросите за съществуването ни като народ, националния суверенитет и сигурност и за европейското ни бъдеще.

Валери Симеонов от Обединените патриоти подчерта:

Коалиция Обединени патриоти – НФСБ, "Атака" и ВМРО, поставят за своя най-висша цел безкористната и всеотдайна защита на нашето отечество Майка България и на многострадалния, но велик български народ.

След като направи преглед на постигнатото досега и приоритетите на партиотите в бъдеще, Симеонов каза:

България има нужда от добре работещ парламент, с ясно мнозинство принципна опозиция. България има нужда от стабилно управление и правителство, работещо по националноотговорна програма. Правителството трябва да води вътрешна и външна политика в интерес на народа и държавата, да бъде много по-активно като фактор на стабилност на Балканите, да търси и намира съюзници в защита на националните интереси. България трябва да използва пълноценно възможностите, които й дава предстоящото председателство на Съвета на ЕС, Българското правителство и парламента трябва не просто да координират своята политика със страните на ЕС, те трябва да влияят върху създаването на обща европейска политика, особено в областта на сигурността, европейските граници, миграцията и отбраната, а това може да стане само ако всички ние в тази залата преодолеем партийния егоизъм и личните сметки и поставим България над всичко.

След като честити Великден на всички християни и пожела здраве, мир и благоденствие, Мустафа Карадайъ от ДПС изрази надежда, че вярата и религията могат да са в основата на мира, независимо, че в последно време те са по-скоро повод за разделение. Той подчерта още, че именно тезата за обединението е била в основата и на предизборната програма на ДПС :

Това бяха и основните ни политически послания – за обединителен патриотизъм пред лицето на опасността за общото. Определихме предсрочните парламентарни избори като стратегически важни за страната и поехме ангажимент да подкрепим ясна програма за борба с бедността и демографската криза  - програма, гарантираща европейското бъдеще на България, програма, която не допуска крайни радикализми и национализми до властта.

Мустафа Карадайъ подчерта важността от полагането на усилия за успешното реализиране на председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Той се обърна към ГЕРБ:

Най-голямата политическа сила е длъжна да прояви отговорност и воля, и да предложи програма за развитие на страната за успешно председателство на ЕС, за най-неотложните реформи за бърз икономически растеж.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки заяви от трибуната на Народното събрание, че е необходим повече морал, почтеност и прагматизъм в политиката:

Крайната цел е просперираща българска държава, проспериращ български бизнес и благоденстващ български народ: Бог да пази България!

Бяха приети процедурните правила за избор на председател на Народното събрание, а след гласуване, да застане на председателското място, беше избран предложеният от ГЕРБ Димитър Главчев:

Вярвам, че ключова дума в работата на това Народно събрание ще бъде обединението. Подхождам с дълбоко съзнание за голямата отговорност, която носим пред нашите избиратели, каза в изявлението си Главчев.

За заместник-председатели на парламента бяха избрани Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от „Обединени патриоти“, д-р Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки от партия „Воля“.

Сред официално поканените за тържественото заседание са президентът Румен Радев, служебният премиер Огнян Герджиков, патриарх Неофит,  представители на институции и на дипломатическия корпус.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!