Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей обвини опозицията, че иска да осуети Брекзит

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей отново защити решението си за свикване на предсрочни избори с обвинение срещу опозиционните партии, че искат да осеутят Брекзит и че й е нужен по-убедителен мандат от народа за водене на преговорите.

Медиите и социалните мрежи във Великобритания буквално гъмжат от мнения и коментари след шокиращото изявление на Тереза Мей за предсрочни общи избори. Източник от "Даунинг стрийт", пожелал анонимност, заяви, че единствено министърът на финансите Филип Хамънд и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис са били информирани предварително за решението на премиера.

Междувременно бившият премиер Тони Блеър заяви, че страната се намира в безпрецедентна и опасна ситуация, защото консерваторите ще си осигурят голямо мнозинство в Камарата на общините, имайки предвид състоянието, в което се намират лейбъристите в момента. Не само Тони Блеър, но и мнозина други съзират в решението за предсрочни избори на Тереза Мей политически опортюнизъм, което ги тревожи.

По този повод при гостуването й в Би Би Си Радио 4 тази сутрин премиерът Тереза Мей обясни:

Аз взех това решение неохотно, но след като прецених обстоятелствата и с поглед напред към преговорите. Искам тази страна да има възможно най-твърдата ръка в тези преговори, за да постигне възможно най-добрата сделка. Защото това е в наш дългосрочен интерес. Става дума за това - хората да ми вярват, да вярват на правителство, да ни дадат мандат да постигнем наистина добра сделка за Великобритания.

Тереза Мей изтъкна, че не се страхува от телевизионни дебати, но няма намерение да участва в такива.

Гласуването в Камарата на общините на предложението на премиера за предсрочните избори е днес следобед.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна