Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На пролетната среща на МВФ и СБ:

Германия ще защити пред САЩ политиката си на излишък по текущата сметка

Германия е подготвила сериозна защита на своя излишък по текущата сметка, която е разписана в документ, изготвен в навечерието на предстоящата пролетна среща на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка (СБ) във Вашингтон, тъй като се очаква немската страна да бъде изложена на натиск от САЩ за намаляване на прекомерния излишък, съобщава агенция Ройтерс.

В документ от осем страници финансовото и икономическото министерства на Германия твърдят, че излишъкът по текущата сметка, който достигна през миналата година 8,3% от БВП на страната, е в резултат на пазарно-ориентирани корпоративни решения.

Германия не прилага протекционистки инструменти, пишат двете водещи министерства в документа, с който разполага Ройтерс, добавяйки, че различията в паричните политики, провеждани в САЩ и в еврозоната, са довели до допълнително разширяване на търговските дисбаланси.

Икономическият растеж в еврозоната и инфлационните развития могат да насърчат ЕЦБ да започне нормализиране на своята парична и лихвена политика, посочват двете министерства в същия документ, отбелязвайки, че едно по-силно евро ще намали автоматично търговския излишък.

Официални представители на водещите икономики от Г-20 ще се срещнат в кулоарите на редовната пролетна конференция във Вашингтон, организирана от Международният валутен фонд и Световната банка, която стартира в четвъртък (19-и април) и ще продължи до неделя (23-ти април).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна