Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Темната дупка - най-дългата старопланинска пещера

4
Снимка: Божидар Янев
Около Искърското дефиле има безброй места, предлагащи възможност за отдих, алпинизъм и екстремен туризъм. Едно от тях са Лакатнишките скали, които се извисяват над гара Лакатник. Начинът, по който река Искър се вие под формата на лакът, дава и самото име на местността. На върха на скалите, над гарата, се намира каменен паметник в памет на загиналите септемврийци от далечната 1923 година, а срещу него е издигнат метален кръст за загиналите алпинисти и планинари. По зъберите на дефилето има десетки пещери, предлагащи прекрасни условия за планински туризъм. Една от тях е Темната дупка.

Пещерата е изградена от две основни галерии. По по-дългата североизточната част протича подземна река, а проходът в северозападната посока е дълг около 710 метра.

Самите галерии на пещерата са високи и широки, а по стените ясно може да се види как водата е дълбала в скалата през вековете. Обикновено реката в пещерата се оттича през карстовия извор наречен Житолюб, но свидетели споделят, че при много обилни валежи и засилено снеготопене по време на пролетта нивото се покачва дотолкова, че тя прелива през входа на пещерата. 

В Темната дупка много напречни галерии се съединяват помежду си, като цялата система е разположена на четири етажа и един все още неразкрит, в който се предполага, че тече подземната река. Именно от нея с водопровод се захранва гара Лакатник с прясна вода.

Още за пещерата Темната дупка  - чуйте от Божидар Янев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна