Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филип Попов: „БСП за България“ се очертава като единствена алтернатива в 44-тото НС

Снимка: БГНЕС

Конструктивна, не бих казал, но ние сме опозицията. В 44-тото НС „БСП за България“ се очертава като единствена алтернатива. Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ секретарят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов. Той подчерта, че има „национални теми“, по които следва да има обединение - като българското председателство на ЕС, бъдещето на страната в Европа и нейната сигурност. Попов отрече твърденията, че по-острата опозиционна дейност ще започне след края на българското председателство:

Ние предлагаме веднага нашия ангажимент и пакет от законопроекти. Стоим зад всяко едно конкретно предложение! По отношение на икономиката предлагаме Закон за държавните общински предприятия, който да прекрати политическите назначения в ключови предприятия и тяхното източване. По отношение на демографията сме готови със законопроект за семейните помощи за деца, който да помогне на учениците не само в първи, но и във втори, трети, четвърти клас. Едно дете не спира да има нужда след първи клас, а това струва около 30 милиона лева на бюджета и няма нужда от актуализация, така че може да се направи още сега. Ще настояваме за приемане и изменение в Кодекса за социално осигуряване още сега, за да може преизчислението на пенсиите да залегне отсега в следващия бюджет и максимално бързо хората да усетят това подобрение.

Последното преизчисляване на пенсиите е било през 2008 година и в момента има хора, работили при еднакви условия, с еднакъв стаж и възраст, които получават различни пенсии, обяви Попов.

Предложенията на БСП в икономиката са за подкрепа на малкия и средния бизнес, допълни той. Предлага се и Закон за публичните предприятия и тяхното управление, така че да не са зависими от политическите конюнктури. 

Интервюто с Филип Попов можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!