Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антонио Амендола: Все още има шанс Общият пазар да бъде спасен

България е една от най-интегрираните, хомогенно развиващите се страни в ЕС, показва изследване на Лондонския икономически институт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общият пазар е в опасност и това се дължи на популизма и общото трудно положение в Европа в момента, заяви в "Преди всички" Антонио Амендола, зам.-председател на работната група за единен пазар в Американската търговска камара към Европейския съюз.

Нуждаем се от лидери, които да запазят Общия пазар и интересите на обществото в Европа.

Разбирам, че извън Брюксел не всички осъзнават предимствата на Общия пазар, но все още има шанс той да бъде спасен, смята Амендола.

ЕС е огромна територия, в която живеят повече от 500 млн. потребители. В ЕС има 21 милиона малки и средни предприятия. Не всички страни са приложили препоръчаните мерки, но има място за развитие, добави Амендола.

България е една от най-интегрираните, хомогенно развиващите се страни в ЕС, показа изследване на Лондонския икономически институт. Там има и някои препоръки, които да подобрят състоянието на страната, каза още Амендола.

Относно предстоящото българско председателство, Амендола каза, че не може да даде препоръки, защото българите познават по-добре страната си, но Европа има нужда от силно лидерство. Ако България успее да покаже, че може да води, тогава ще се смята, че председателството е било успешно.

Цялото интервю на Марта Младенова и Таня Величкова с Антонио Амендола, в превод на Васил Велев, можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени