Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС потвърди окончателно едногодишната условна присъда на Владимира Янева

| обновено на 20.04.17 в 10:28
Снимка: БГНЕС

Окончателно - едногодишна условна присъда за бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по мега аферата "Червей". Това е и първата осъдителна присъда срещу съдия, разрешил незаконно прилагане на специални разузнавателни средства.

Скандалът с над 300 -дневния контрол над централния криминален регистър на МВР, допуснат с подписа на Янева, избухна преди малко повече от две години и се отнася за периода, в който вътрешен министър беше Цветлин Йовчев. Еднопосочно и трите съдебни инстанции я признаха за виновна. Финално беше намалена постановената ѝ глоба, която окончателно е 1000 лева.

Върховният касационен съд изцяло се съгласява с Апелативния, че Владимира Янева значително е надхвърлила максималните законови срокове за прилагане на СРС. Тримата върховни съдии не споделят възраженията на подсъдимата, че поради претовареност е възможно да е пропуснала, че сроковете са изтекли, като ѝ напомнят, че като председател на СГС нейно е задължението да създаде организация, която да не допуска такива пропуски.

От аферата "Червей" само с глоба от 3 000 лева излиза бившият директор на дирекция "Вътрешна сигурност" Тодор Костадинов, защото ползвал чужд акаунт, за да влезе в информационната системата на МВР.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна