Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бежова книга на Фед: Икономиката на САЩ се разширява със скромно до умерено темпо

Икономическата активност в САЩ се подобрява в 12-те федерални региони, като "темпото на експанзия е сдържано до умерено", отбелязва Федералният резерв в последната си т.нар. "Бежова книга" (Beige Book) за икономическите условия в страната.

Промишлеността също продължава да се разширява със сдържано темпо, докато картината при потребителките разходи е смесена, като отделните федерални региони съобщават за по-силни продажби на леки автомобили, но и по-малки разходи за останалите стоки на дребно. Фед отчита и известно ускоряване на разходите за строителство, въпреки че растежът при продажбите на домове се забавя отчасти поради липсата на свободни налични жилищни запаси.

За разлика от предходния аналогичен доклад в който също се подчертаваше, че икономическата експанзия е със сдържано до умерено темпо в отделните региони, в новата "Бежова книжа", оповестена в сряда вечерта, се отбелязва, че има умерено нарастване и на цените.

Според новата "Бежова книга", затягащият се трудов пазар поставя под по-голям възходящ натиск заплащането на труда, тъй като фирмите в САЩ изпитват все по-големи проблеми при попълването на нискоквалифицираните си свободни позиции, въпреки че търсенето на работна сила е по-силно по отношение на трудещите се с по-висока квалификация.

Инфлацията продължава да се засилва, но голяма част от бизнесът очаква, че и през следващите месеци ще се запази тенденцията на слаб до умерен ценови растеж, отбеляза Фед.

Някои от федералните области съобщават за наличието на несигурност относно търговската политика на новата американска администрация начело с президента Доналд Тръмп, като част от бизнеса също така изпитва известни притеснения, свързани с миграционната политика на Белия дом, затрудняваща сезонната имигрантска заетост главно в туристическия бизнес.

Последната "Бежова книга" вероятно ще запази очакванията, че Фед ще продължава настоящата си политика на постепенна нормализация на лихвените ставки, но на този етап няма някакви реални доказателства, че в краткосрочен план може да се наложи по-агресивно вдигане на американските лихви.

Следващото заседание на Фед ще се проведе на 2-ри и 3-ти май, като мнозинството анализатори, икономисти и инвеститори не очакват ново повишаване на федералната фондова лихва след две седмици. Шансовете за подобен ход се оценяват на около едва 14%, докато вероятността за вдигане на лихвите на заседанието през юни, според цените на фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на парични пазари, е около 47 на сто.

За последно Фед вдигна основната си лихва с четвърт процент на заседанието през март, като американските централни банкери продължават да залагат на още две вдигания на лихвените ставки с по 0,25% до края на настоящата година. Те също така сигнализират, че по-късно през тази или през следващата година могат да започнат да обмислят намаляване на огромното финансово портфолио на Фед от цели 4,5 трлн. долара в ипотечни книжа и държавни облигации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна